"Skattetrekk" er en samlebetegnelse for forskuddstrekk, utleggstrekk (påleggstrekk) og kildeskatt. Her er de generelle reglene for forskuddstrekk og utleggstrekk omtalt. Om innsending av terminoppgaver og betaling av skattetrekk, se Oppgaver og betaling. For ideelle organisasjoner og private arbeidsgivere er det gjort visse unntak i forhold til oppgjørsreglene. Les mer om dette under Forenklet oppgjør. Du kan også bestille mer informasjon, se Brosjyrer.
Arbeidsgivers plikter og ansvar
Trekkplikt
Arbeidsgivers plikt til å foreta forskuddstrekk er fastsatt i lov av 17. juni 2005 nr. 67 om betaling og innkreving av skatte- og avgiftskrav ( skattebetalingsloven) §§ 5-4 (1) og 5-6. Trekkplikten omfatter alle ytelser som etter gjeldende bestemmelser er gjenstand for forskuddstrekk, også godtgjørelser i helt kortvarige arbeidsforhold. Det er ikke noe krav om at det skal foreligge et ansettelsesforhold. Arbeidsgiverbegrepet i skattebetalingsloven omfatter følgelig flere enn det man vanligvis forstår med begrepet i daglig tale. Den som er pliktig til å foreta forskuddstrekk eller utleggstrekk er arbeidsgiver.
Har skatteoppkreveren nedlagt utleggstrekk plikter arbeidsgiver å foreta utleggstrekk i samsvar med de bestemmelser som er gitt i trekkpålegget, se skattebetalingsloven §§ 14-4 og 14-5 og forskrift 21. desember 2007 nr. 1766 til utfylling og gjennomføring mv. av skattebetalingsloven ( skattebetalingsforskriften) §§ 14-4 og 14-5.
Det foreligger også trekkplikt i skattepliktig utbytte etter skatteloven § 10-13 og § 2-3 første ledd bokstav c (kildeskatt), jf. skattebetalingsloven § 5-6 (1) d. Innlåner som etter avtale om verdipapirlån, jf. skatteloven § 9-11, utbetaler utbyttekompensasjon som nevnt i skatteloven § 10-11 tredje ledd til kontraktsmotpart hjemmehørende i utlandet, plikter å foreta forskuddstrekk til dekning av inntektskatt av slik kompensasjon, jf. skattebetalingsloven § 5-6 (1) e.
Arbeidsgivers ansvar
Arbeidsgiver er økonomisk og strafferettslig ansvarlig for at trekk blir foretatt og oppgjør gitt, jf. ansvarsbestemmelsene i skattebetalingsloven § 16-20.
Solidaransvar
Når arbeidstakere stilles til rådighet for andre vil pliktene etter skattebetalingsloven og skattebetalingsforskriften i utgangspunktet påhvile både bruker (oppdragsgiver) og den person eller det selskap som stiller arbeidstakere til rådighet (oppdragstaker), jf. skattebetalingsloven § 4-1 (2). Tilsvarende er oppdragsgiver og oppdragstaker solidarisk ansvarlig for å beregne og betale, samt sende inn oppgave over arbeidsgiveravgift, jf. folketrygdloven § 24-3. Oppdragsgiver og oppdragstaker er videre solidarisk ansvarlige for å sende inn lønnsoppgave mv., se ligningsloven § 6-14 nr. 2, jf. § 6-2.
KildeskattLes mer om dette her.
Mer informasjon om skattetrekk Brosjyrer som kan lastes ned fra Skatteetatens nettsider:
|