Rydd en strand - bli med på Kystlotteriet!

Henrik Meyer Endret:05.05.2017 15:27

​Halden kommune samarbeider med Kystlotteriet for at det skal være enklere for de som vil rydde i skjærgården. Det betyr at du kan vinne premier ved å rydde.

Mange frivillige gjør en kjempejobb med å rydde plast og annet marint avfall i skjærgården. Halden kommune har i år innledet et samarbeid med Naturvernforbundet og Kystlotteriet for å gjøre det enklere å gjøre en frivillig innsats for skjærgården vår. Halden kommune legger nå til rette for bortkjøring og behandling av innsamlet marin søppel.

Strandryddedagen

Lørdag 6. mai arrangeres Strandryddedagen flere steder i Norden. Også frivillige krefter i Halden gjør en stor innsats ved å gjennomføre ryddeaksjoner denne dagen. Halden kommune bidrar med søppelsekker og bortkjøring av innsamlet avfall. Ønsker du å delta på dette kan du sjekke disse lokale arrangementene på Facebook:

Ønsker du å rydde på en annen strand på strandryddedagen, kan du gjerne gjøre det. Se avsnittet under for informasjon om søppelsekker, innlevering av avfall og premiering.

Kystlotteriet

Mens Strandryddedagen bare er en dag, så pågår Kystlotteriet hele sommeren. Kystlotteriet skal motivere folk til å rydde søppel i skjærgården ved hjelp av premiering.

For deltakelse i Kystlotteriet benyttes egne sekker. Sekker fås på bensinstasjonene Best i Tistedalen og YX på Brødløs. Fra 12. mai vil du også kunne hente slike søppelsekker ved Servicetorget i rådhuset og ved havnekontoret. Når du har samlet marint søppel i kystlotteriets sekker, lukket sekken godt og fylt inn kontaktinformasjon kan du levere sekkene på havna (tlf. 48990222) eller på de to nevnte bensinstasjonene i Tistedal (92894911) eller på Brødløs.

I forbindelse med større ryddeaksjoner kan det også gjøres en avtale med kommunen om henting av sekker på nærmere avtalt sted. En slik avtale må eventuelt gjøres på telefon 48990222. Henting vil da skje innenfor normal arbeidstid.

Rydd og vinn

Kystlotteriet foregår i mange kystkommuner i perioden mai-oktober. Alle som bidrar er med i trekningen av en rekke fine premier. Du kan blant annet vinne pengepremier og spennende opplevelser. Hovedtrekningen er i oktober. Det trekkes også ut premier hver måned. Fullstendig premieliste kan du se her.

​Fakta:

​Hvert år havner åtte millioner tonn plastavfall i verdenshavene. Det antas at mengdene vil doble seg i 2030 og firedoble seg i 2050. Ifølge nye studier står ti land i Asia og Afrika for 70 prosent av verdens marine plastavfall. Marint avfall tar livet av mer enn en million sjøfugl, hundretusenvis av marine pattedyr og et ukjent antall fisk over hele verden. Omfanget ser ut til å øke med forbruket.

Plast er spesielt problematisk fordi det brytes svært sakte ned, og kan fragmenteres til mikroplast. Det kan forårsake alvorlige skader på dyr som svelger plast, kveles, skader seg, eller får i seg miljøgifter. Kilde: Miljødirektoratet

Les mer om Kystlotteriet her.

Opprettet: 04.05.2017 10:43