Har du sett denne maskinen?

Henrik Meyer Endret:28.09.2018 14:02

​Ugressrydding med kokende vann (Foto: Henrik D. Meyer)

Halden kommune tester stadig nye måter å jobbe på. I sommer prøvde vi en ny maskin for å ta kverken på ugresset langs gatene våre.

Ugressmiddel er ikke lenger det eneste alternativet for å rydde unna ugress. Tvert imot har helt rent, men kokende vann vist seg å være både effektivt og miljøvennlig.

Kan rydde i større områder

Calle Evenrud.JPG- Halden kommune har brukt kokende vann til ugressrydding en stund, men da i liten skala. Vi har eget utstyr som gjør at vi kan bruke dette manuelt i parker og lignende. Nå tester vi det på utstyr som gjør det mulig å jobbe i vesentlig større områder, sier avdelingsleder kommunalteknikk Calle Evenrud i Halden kommune.

I sommer leide Halden kommune inn en maskin som monteres på en av kommunens traktorer.

Bak traktoren henger en diger vanntank og maskinen som lager varm damp av vannet. Foran traktoren er det montert utstyr som spruter vanndamp ned på bakken mens traktoren kjører. Det gjør at man kan nå over langt større områder enn om sjåføren må stanse traktoren og sprøyte manuelt. Bruken av varm damp gjør også at det ikke går med så store mengder vann, og dermed når man over større avstander for hver gang tanken fylles.

Ugressrydding 2.JPGPå maskinen finnes det også en høytrykkspyler som kan brukes der det er nødvendig med litt ekstra innsats.

Smart å prøve nye metoder

- Vi har ikke bestemt oss for om vi skal kjøpe dette utstyret, leie det, eller om det er andre løsninger som er best for oss. Uansett er det smart å prøve nye løsninger for å finne mer effektive måter å jobbe på, sier Evenrud.

De foreløpige testene viser at ugress blir slapt umiddelbart etter sprøyting. Etter et par dager dør det meste. Noen ganger kan det være aktuelt å kjøre samme strekning to ganger. Etter at ugresset har dødd er planen å bruke Halden kommunes feiebil for å fjerne restene av ugresset.

Dette er et testprosjekt. I sommer ble dette prøvd langs en rekke gater på Låby og i sentrum, samt noen andre områder.

Ugressrydding 3.JPG

Umiddelbart etter behandling blir ugresset slapt.

Ugressrydding 4.JPG

Få dager etter behandling er ugresset tørket inn og dødt. Da kan det relativt enkelt fjernes av en moderne feiebil.
Ugressrydding 5.JPG

Opprettet: 28.09.2018 12:17