Mange i Halden uten vann en natt

Henrik Meyer Endret:25.10.2017 12:25

En stor og sentral ventil må byttes ut på et av Haldens viktigste vannrør. Derfor må vannleveransen til halvparten av kommunens innbyggere kobles fra natt til 1. november.

Arbeidet vil begynne tirsdag 31. oktober klokken 23.00. Det er beregnet at arbeidet skal være ferdig til klokken 06.00 onsdag 1. november. I dette tidsrommet vil svært mange i Halden ikke ha vann. Dette er en operasjon som gjøres svært sjeldent. Det er derfor usikkerhet knyttet til tidsberegningen.

IMG_3340.JPGOppgraderer vanntilførselen

Halden kommune jobber kontinuerlig med å oppgradere vanntilførselen til haldenserne. For å få til dette bytter vi stadig ut gamle deler. I en kum i Tistedal står det en stor ventil som nå er moden for utskifting. Denne er montert på en av Haldens hovedvannledninger som får vannet til å strømme fra vannverket på Lille Erte til de tusen hjem. Halden kommune har planlagt en utskifting grundig og det er gjort mange forberedelser for at selve utskiftingen skal ta kortest mulig tid.

- For å kunne bytte ut denne ventilen må vi slå av vannet noen timer. Det betyr at mange haldensere vil være uten vann i springen en periode, men vi håper at et tidlig varsel vil gjøre at dette går uten vesentlige problemer for folk, sier Roy Prang, fagleder VA i Halden kommune.

IMG_3357.JPGDisse mister vannet

Mange haldensere husker en tilsvarende vannavstengning i vår. Det er i hovedsak de samme områdene som blir berørt også denne gang. Beboere på Iddesiden vil i liten grad merke dette, muligens med unntak av noe trykkfall. Forøvrig vil de fleste som bor i høyden rundt byen bli berørt av vannavstengningen.

Det er umulig å gi helt konkrete adresser, men det er blant annet snakk om store deler av Hov, deler av Øberg, Liljafeltet, Sommero, store deler av Tistedal, Nybo, Grimsrødhøgda, store deler av bebyggelsen i områdene langs Braveien, Stenerød, Brekkerød, Watvedt, Gimle, Asak, Bratner, Rokke, muligens Knardal samt noen andre små høyereliggende områder.

Noen vil bare merke trykkfall, mens mange vil miste vannet helt i dette tidsrommet.

Planlegg på forhånd

Det er viktig at den enkelte planlegger for å dekke eget vannbehov. Fyll opp nødvendige beholdere for å få tatt tannpussen. Skal du veldig tidlig opp så planlegg dusjen kvelden før. Samtidig er det bra om man ikke overdriver. Skal du bare sove, trenger du ikke fylle store beholdere.

IMG_3360.JPG

- Vi har planlagt dette arbeidet til et tidsrom da mange sover og det brukes lite vann. Trenger du likevel vann i dette tidsrommet må du tappe opp dette i god tid på forhånd, sier Prang.

Brunt eller hvitt vann

Når arbeidet er avsluttet og vannet blir koblet på igjen vil det noen steder bli brunt vann og mye luft i vannet. Vann med mye luft kan se ut som hvitt vann. Det er ikke farlig og det vil gå over. Halden kommune vil gjennomføre spyling av rør der det er nødvendig. De som selv opplever brunt vann og luft i vannet må bare la vannet renne til dette stabiliserer seg.

Ved krise

Dersom arbeidet ikke går som planlagt vil vann bli gjort tilgjengelig ved brannstasjonen.

Ved problemer er det mulig å ringe Halden kommunes overordnede VA-vakt på telefon 93244044. Da dette berører svært mange ber vi om at dette nummeret kun benyttes i akutte situasjoner.

IMG_3355.JPG

Opprettet: 25.10.2017 11:52