Nå har alle i Halden gateadresse

Henrik Meyer Endret:12.01.2018 14:08

Halden kommune har jobbet mye de siste årene med å gi alle eiendommer i Halden en egen gateadresse. Nå er vi i mål og det er viktig for alles sikkerhet.

Kartverket bekrefter nå at Halden kommune har 100 prosent veiadresser. Halden er den første bykommunen i Østfold som når det målet.

- Det er over 13000 adresser i Halden. I forbindelse med dette prosjektet har vi tildelt 100 nye gatenavn. Nå har vi over 500 gatenavn i Halden og det er laget over 3000 nye adresser, sier enhetsleder plan og miljø Bernt-Henrik Hansen.

Tryggere og mer praktisk

Kai Skjeklesæther, Christian Rustadbakken og Jan Sverre Olsen i avdeling for geo-data er de som har gjort den største delen av jobben med å sørge for at alle som bor eller har hytte i Halden nå har sin egen helt unike gateadresse. Dette arbeidet har vært intensivert de siste tre årene.

Å ha en egen gateadresse er både praktisk og trygt for den det gjelder.

- Det er først og fremst viktig når man skal finne frem til folk. Det er særlig viktig når utrykningskjøretøy skal finne frem. Da er det viktig at adressen er presis og at den kommer inn på en GPS slik at folk vet hvor de skal kjøre og ambulansen finner frem. Det er også viktig når folk skal få levert en pakke eller bestille taxi. Da er det veldig greit å ha en presis adresse, sier Bernt-Henrik Hansen.

Hvis du har en GPS i bilen som ikke er oppdatert, så er det nå lurt å oppdatere denne for å finne de nyeste gateadressene både i Halden og andre norske kommuner.

​Fakta om gateadresser:

Halden kommune praktiserer avstandsnummerering utenfor tettbygd strøk. Det betyr at det i veier i disse områdene settes av et gatenummer for hver tiende meter. For å ha fleksibilitet ved eventuell senere utbyggelse/fortetting vil det da være noen gatenummer som ikke brukes. Samtidig gjør dette systemet at man vet hvor langt man er fra starten av veien. Gatenummer 100 vil være 1000 meter fra veiens begynnelse. Det vil være unntak fra denne praksisen.

I 2006 hadde bare 61,91 prosent veiadresse i Norge. Etter mye godt arbeid i norske kommuner de siste 10-12 årene er det ved inngangen til 2018 hele 91,97 prosent av norske boliger og hytter som har veiadresse.

I Østfold er det en dekning på 98,25 prosent med veiadresser, og fem kommuner har 100 prosent dekning. I tillegg er de fleste av de andre østfoldkommunene svært nær målet om full adressedekning.

Det er 70 kommuner i Norge som har full dekning av veiadresser slik Halden har. Det er 6 kommuner som ikke har en eneste veiadresse.

Vil du vite mer om arbeidet med gateadresser i Norge, kan du lese mer her hos Kartverket.

Opprettet: 12.01.2018 10:27