Nå kan du levere småbåtvrak til Rokke

Henrik Meyer Endret:03.10.2017 16:03

​Første oktober ble det innført vrakpant på båter under 15 fot. Har du et slikt vrak kan du levere det på Rokke og få 1000 kroner.

Utrangerte båter som bli hensatt har etter hvert blitt et miljøproblem. Derfor innføres det nå vrakpant på småbåter under 15 fot (4,57 meter) som ikke har innenbords motor. Det betyr at du kan få dekket hele eller deler av kostnaden ved å rydde opp og frakte et vrak til et godkjent mottak.

Leveres til Rokke

Det er Miljødirektoratet som administrerer denne ordningen, mens kommunene gjennomfører selve innsamlingen. I Halden skal slike vrak leveres til Rokke avfallsanlegg. Kajakker, kanoer og lignende farkoster kan også leveres til mottakene i kommunene.

Vær oppmerksom på at det er skroget på båten som kan leveres inn kostnadsfritt til kommunen. Om du også skal levere påhengsmotor eller annet båtavfall gjelder vanlige betingelser for innlevering av avfall.

Praktisk ved innlevering

For å få utbetalt vrakpanten som i 2017 er på 1000 kroner må den som leverer vraket fylle ut et skjema og sende en søknad. Når du skal levere båtvraket skriver du først ut dette skjemaet fra Miljødirektoratet sine sider og tar det med når du leverer båten på Rokke. Dette skjemaet trenger du slik at du kan få bekreftelse på innlevering fra mottaket.

Når båten er levert kan du søke om vrakpant. Dette gjør du på Miljødirektorat sitt elektroniske søknadssenter. Bekreftelsen fra mottaket skal være med når du søker om vrakpanten.

Har du en vraket fritidsbåt som er større enn 15 fot, skal denne leveres til et annet mottak som er godkjent for dette. Det vil komme oversikt over slike mottak på Sortere.no.

​Fakta om fritidsbåter og miljøet

​Kasserte fritidsbåter kan inneholde deler som kan skade miljøet, i tillegg kan det være farlige stoffer i båten, for eksempel fra bunnstoff i skrog. De fleste fritidsbåter i Norge er laget av komposittmaterialer. Dumping av slike båter i havet vil føre til nedbrytning som over tid fører til mikroplast i havet.

Ved å samle inn og behandle båter som skal kasseres, hindrer vi at mennesker og natur eksponeres for farlige miljøgifter og mikroplast fra båter som hensettes. I tillegg vil materialgjenvinning og energiutnyttelse av båtene gi reduserte klimagassutslipp og andre positive miljøeffekter.

(Kilde: Miljødirektoratet)

width_918.jpg