Noen å snakke med om demens

Henrik Meyer Endret:21.03.2017 11:50

​For at demenssyke haldensere og deres pårørende skal få det litt bedre, har Halden kommune opprettet en egen stilling som demenskoordinator.

Benedicte Bakstad begynte 1. januar i den nyopprettede stillingen som demenskoordinator i Halden kommune. Hun har kontor på helsehuset.

- Jeg skal bistå fastleger og sykehjemsleger med å utrede eller utelukke demens. Jeg skal være en samarbeidspartner for kommunens omsorgsboliger og hjemmesykepleien som ofte er de som oppdager at noen er i ferd med å utvikle demens. Jeg tilbyr også veiledning av pårørende og syke, sier demenskoordinator Benedicte Bakstad.

Alle kan ta kontakt

Bakstad er ergoterapeut med videreutdanning innen demens. Hun har jobbet mange år i Halden kommune blant annet med opplæring, planarbeid og utredninger om demens. Nå som demenskoordinator er blitt en egen stilling, styrkes kommunens innsats på dette området.

- Alle som lurer på noe om demens kan ta kontakt med meg. Det kan være pårørende, den som selv er i en tidlig fase av sykdommen, eller en bekymret nabo. Dette skal være et lavterskeltilbud, sier Benedicte Bakstad.

Halden kommunes demenskoordinator kan gi råd om hvordan man best mulig kan takle sykdommen. Hun kan være behjelpelig med tilrettelegging, både med tanke på hjelpemidler og det å skape viktig struktur i hverdagen.

- Jeg kan hjelpe folk med kunnskap om sykdommen, og kan fortelle om rettigheter og tilbud som finnes, sier demenskoordinatoren.

Viktig å være tidlig ute

Halden kommune har i dag et dagtilbud for demenssyke på Busterud og på Solheim. Kommunens døgnplasser for personer med demens finnes på Bergheim bofellesskap, Solheim og på Karrestad sykehjem. For å øke kapasiteten er det fra 2019 planlagt et helt nytt Bergheim bo- og behandlingssenter for demenssyke.

- Det er generelt for få plasser både på dagsenter og døgnplasser i dag. Det er ventetid. Det er en av grunnene til at det planlegges et nytt senter på Bergheim. Derfor er det viktig å være ute i god tid, slik at man kan planlegge litt, sier Benedicte Bakstad.

Demenskoordinatoren er også involvert arbeidsgruppen som jobber med det nye Bergheim demenssenter, og hun vil bli involvert i kommunens overordnede planarbeid for arbeid med demens.

Ønsker du en samtale med demenskoordinatoren kan det gjennomføres enten på Helsehuset eller i ditt eget hjem.

Kontaktinformasjon:

Benedicte Bakstad
Demenskoordinator, Halden kommune
Epost: benedicte.bakstad@halden.kommune.no
Telefon: 93244096. (NB: Svarer ikke ved hjemmebesøk. Legg igjen beskjed, evt. send SMS eller epost.)

Opprettet: 21.03.2017 11:41