Rydder opp i Iddefjorden

Henrik Meyer Endret:12.05.2017 14:33

En lekter er lagt ved siden av skipsvraket for å gjennomføre arbeidet. (Foto: Ola Wergeland Krog)

​Endelig fjernes den gamle svenske fiskebåten Virgo som har ligget som et forlatt vrak innerst i Iddefjorden i flere år.

D​en gamle fiskebåten «Virgo» er svensk, men den havnet på norsk side etter å ha slitt seg fra Krokstrand. Siden har den ligget forlatt i nærheten av utløpet av Berbyelva siden 2010. Da dette er i et naturreservat er dette særlig uheldig.

Halden kommune har over lang tid hatt et godt samarbeid med Fylkesmannen i Østfold for å få til en løsning, og det er dette som har ført fram til at vraket nå fjernes.

Arbeidet har startet

Denne uka har det praktiske arbeidet startet. Onsdag ble det lagt en lekter ved siden av båtvraket. Torsdag ble båten tømt for ballast, innredning og skrot og styrhuset ble fjernet. Fredag jobbes det med å fjerne motor og propellaksling. Dette gjøres for å at vraket skal bli så lett som mulig slik at dette kan trekkes av grunna i en periode med ekstra høyvann.

Trekkes til Mølen

Det er ventet at båtvraket vil kunne trekkes av grunna en gang neste uke. Deretter vil dette slepes til Mølen i Halden. Der vil vraket bli tatt opp og kondemnert.

Det er Skip og Service AS i Sponvika som vil stå for slepingen. Ola Wergeland Krog som driver konsulenttjenester innen biologi og naturforvaltning er engasjert til å utføre arbeidet.

Kontaktinformasjon:

Torkel Varfjell,