Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Smarte løsninger

Lisa Gustavsen Endret:22.09.2017 09:25 Emneord (los) Renovasjon, Teknisk

​Illustrasjon

Halden kommune og Høgskolen I Østfold samarbeider om å eliminere unødvendig søppeltømming gjennom et pilotprosjekt for smart avfall
​Halden kommune ønsker å eliminere unødvendig tømming av tomme søppelkonteinere gjennom å overvåke gjenvinningspunkter og forbedre tjenesten ved å lansere en ny mobilapp som gjør informasjon om fyllnivå tilgjengelig for folk.
 
Sammen med Høgskolen i Østfold har Halden lansert et prosjekt for å forbedre det lokale søppelhåndteringssystemet. Kommunen ønsker å redusere kostnaden ved å eliminere unødvendig tømming av tomme søppelkonteinere og ved å optimalisere søppeltømming på avsidesliggende steder.

«Hvis vi kan eliminere ineffektiv kjøring, kan vi også redusere drivstofforbruk, utslipp og miljømessig belastning tilknyttet søppelhåndteringen vår», sier Kåre Edvardsen, som er fagkoordinator for renovasjon i Halden kommune.

Siden slutten av 2014 har kommunen prøvd ut flere ulike systemer for søppelovervåking, og etter en grundig evaluering utført av den lokale høgskolen, valgte Halden Enevo som sin foretrukne leverandør for prosjektet. Prosjektet blir finansiert av det regionale forskningsfondet Oslofjordfondet.

Enevo-systemet har gitt enestående gjennomsiktighet og informasjon til kommunen, som bruker underleverandører til å utføre søppelhåndteringen. «Tidligere var vi avhengige av at underleverandørene oppgav informasjon om håndteringen, men nå kan vi samle inn denne informasjonen selv», sier Kåre Edvardsen.
 
«For oss har hele prosjektet minnet mer om byplanlegging enn ruteoptimalisering, fordi med denne informasjonen kan vi vurdere hvor effektive vi er både når det gjelder innsamling og med tanke på konteinernettverket vårt. Vi kan se fyllnivåene i alle konteinerne våre, og det viser oss hvor det produseres mest avfall og hvor mange innsamlinger som har et fyllnivå på over 80 prosent», sier Hafsteinn Haraldsson, masterstudent ved Høgskolen i Østfold.

Høgskolen i Østfold har støttet kommunen, ikke bare gjennom evaluering av leverandører, men også gjennom utvikling av en mobilapp som gir oppdatert informasjon om fyllnivå fra byens gjenvinningspunkter rett i lomma på hver enkelt innbygger. Appen lanseres til Android i løpet av første halvår 2016.

«Enevo-systemet fungerer godt for oss, ikke bare til måling av fyllnivåer, men også med tanke på å få nøyaktig og oppdatert informasjon om situasjonen ute i felten. Takket være denne nye informasjonen, har vi identifisert flere måter å forbedre driften vår på, og vi kan dermed håndtere søppelkonteinerne våre mer effektivt», sier Kåre Edvardsen.

Halden kommune planlegger å endre den nåværende innsamlingsprosessen basert på innsamlet informasjon i løpet av første halvår 2016.

 Kontakt

 

 Tjenestetilbud

 

 Skjema

 

 Eksterne lenker

 

Opprettet: 21.03.2016 12:56

Halden kommune - Postboks 150, 1751 Halden - Storgata 8, 1771 Halden - Telefon 69 17 45 00 - Telefax 69 18 00 58
Org. nr.: 959159092  Ansvarlig redaktør: Karine Engebretsen -
postmottak@halden.kommune.no

Vihar