9 Radikalisering
Regjeringen har gjennom ulike planer og veiledere lagt til grunn et rammeverk for at kommunene skal få en felles faglig forankring i arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme. (Se lenke på siste side)
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) definerer radikalisering som prosessen som leder en person til å bli villig til å bruke vold for å oppnå et mål. I nyere tid har Norge siden 2011 erfaring med hva ett menneskes overbevisning kan føre til av katastrofale følger for enkeltmennesker og et helt land. Et godt samfunn er et trygt samfunn, og i møte med ekstremistiske krefter er det viktig å tidlig oppdage personer som kan true vår trygghet og sikkerhet. Derfor er det avgjørende med kunnskap om grupper, tendenser og hvordan interagere med personer i risikosonen. Et trygt samfunn er alles ansvar.
Status
Halden kommune har ikke etablert et systematisk arbeid til å være godt nok forberedt på å møte personer som er i en radikaliseringsprosess - enten det er i retning av høyreekstremisme eller mot radikal/voldelig islamisme. Verken i kommunen eller i lokalt politi er det tilstrekkelig kompetanse på området.
Spesielle satsingsområder
- Styrke og videreutvikle kriminalitetsforebyggende arbeid i kommunen (SLT)
- Økt kompetanse på voldelig ekstremisme og utenforskap
Behov i planperioden
Tidlig innsats/ forebyggende arbeid er grunnleggende for å hindre utenforskap hos sårbare personer. Sjumilssteget er et satsningsområde der FNs barnekonvensjon danner grunnlag for økt kunnskap om barns rettigheter til en god oppvekst. En oppvekstplan hvor Sjumilsstegets prinsipper legges til grunn og som implementeres i alle offentlige instanser, skal bidra til at alle barn og unge får god kunnskap om, og respekt for mangfold, egenverd og tilhørighet.
Tiltak for å dekke behovene
Lenker