Kommuneplan for Halden Samfunnsdelen 2018 - 2050

8 Infrastruktur

Halden er en kommune med stort areal og blanding av sentrale områder og spredtbebygde.
Det er stor forskjell på infrastrukturen i disse områdene. Enkelte områder har helt manglende infrastruktur som skole, barnehage, servicetilbud, kollektivtilbud, bredbånd, mobildekning o.l. Dette er et hinder for å få en noen lunde lik utvikling av kommunen og opprettholde en rekke lokalsamfunn.

Halden bør ha et godt utgangspunkt i forhold til sentral infrastruktur. Hovedveinettet inn og ut av Norge går gjennom kommunen, og har en havn og jernbane som har god standard.
Svinesund Transportsenter ligger tett inntil E6 og i samme område ligger Berg Jernbaneterminal, en av to jernbaneterminaler for gods i Østfold.

For å opprettholde og utvikle samfunnet i planperioden er det viktig at alle deler av kommunen har tilgjengelig infrastruktur som bredbånd, god tilgang på telefoni og strøm.

I dag er det slik at mindre befolkede områder ikke har dette på plass. Det er et stort hinder både for bedriftsutvikling og kunnskapsinnhenting. Manglende telefondekning medfører at sikkerhetsaspektet til deler av befolkningen ikke er tilfredsstilt.

Halden kommune vil arbeide for at alle deler av kommunen er tilfredsstillende ivaretatt. Målet er at hele kommunen skal ha et tilfredsstillende tilbud for telefoni, bredbånd, strøm og nødnett.

Dette er spesielt et problem i gamle Idd kommune og Rokke. Målet er at denne delen av kommune skal være like godt dekket som øvrige deler av kommunen. Dette for å skape like forhold for næringsvirksomhet og etablering, samtidig som det skal være lik rett til å benytte nett i utdanning og kunnskapsinnhenting.

Jernbane, kollektivtrafikk, vei og havn og farled

Tiltak innen vei, bane og havn vil ha som hovedmålsetting at trafikkmengden blir redusert og gjort mer bærekraftig. Tiltakene må ha i seg at Halden/Nedre Glommaområdet blir mer og mer knyttet til hverandre som en felles arbeids-, bo- og opplevelsesregion.

Statens store InterCity- prosjekt for jernbane har Halden som sitt endepunkt på Østfoldbanen.
Prosjektet er i Nasjonal Transportplan NTP 2018 – 2030 forskjøvet ut til 2034. Dette medfører forsinket planlegging frem til og gjennom Halden. Dette vil medføre problemer for byutvikling i Halden, og dermed mulighet for vekst. Økt press på planlegging av vei, bane og farled har høy prioritet i første del av perioden. 

Sentrum har to nivåer som må koordineres med Haldens planer. Dette er Nasjonal Transportplan (NTP) og Regional transportplan (RTP). Det er derfor viktig for Halden å følge opp den planleggingen som skjer på disse nivåene. Uten samhandling med NTP og RTP vil det være vanskelig å nå lokale mål.

Jernbane

Halden er definert som endestasjon for Inter-City strekningen Østfoldbanen. RTP legger opp til at banen skal stå ferdig til Halden tidligst i 2034. Planene har lagt på bordet siden 2012 og blitt forskjøvet en rekke ganger.
Opprinnelig skulle kommunedelplanarbeidet for jernbanefremføringen være ferdig i 2024 men dette er skjøvet ut i tid.
Persontrafikken har som statlig forutsetning at den skal planlegges gjennom byene og inn til sentrum. Det er ikke laget føringer for godstrafikken gjennom Halden. Dette må avklares i planperioden og en bør løse dette ved omkjøring av Halden sentrum for ikke å belaste sentrum mer enn et dobbeltspor vil medføre.

InterCity planleggingen er basert på transport av personer i Osloregionen. For Haldens vedkommende er også utlandstrafikk til og fra Sverige en aktuell problemstilling. Halden kommune mener en må planlegge helt frem til riksgrensa. Dette for å se jernbaneføringen i Halden som en helhet.
Hovedproblemet for Halden i planperioden, er at stasjonsplassering og linjeinnføring inn til byen fra vest, båndlegger store sentrumsarealer som i kommuneplan og sentrumsplan er avsatt til fremtidig utvikling.
Båndleggingen hindrer sentrumsutvikling og ambisjonen om fortetting og økt antall boliger i
sentrumssonen og skaper usikkerhet rundt etableringer i Halden.

Arealplanmessig er dette et av de store spørsmålene man må få avklart. Staten ved BaneNor må bidra til at planarbeidet fremskyndes i tid. Et tidsperspektiv på 10 – 15 år før dette er avklart, vil legge press på det historiske bysentrumet for fortetting og fornying, som igjen kan skape store konflikter med verneinteresser og hindre utvikling av øvrige områder.

I det perspektivet er det viktig at planlegging avklarer linjeinnføring og plassering. Staten har åpnet for dette ved at det i NTP er presisert at man må ha prosesser på rask planavklaring for ikke å hindre andre planer eller byutvikling.

Halden kommune skal ta initiativ for at slik avklaring skjer før kommunedelplanen for jernbane blir startet. En frigivelsesprosess av båndlagte områder skal ha stort fokus og prioritet. Dette er helt nødvendig å få løst, for at målet med fortetting i bysentrum nås.

For Halden kommune er det viktig at det etableres gode togforbindelser for persontrafikken i Osloregionen raskt. Dette for å kunne være med i utviklingen som skjer i Osloregionen og i arbeidsmarkedsregionen Nedre Glomma. 

Kollektivtrafikk

Kollektivtrafikken i Halden styres av Østfold fylkeskommune og BaneNor. Kollektivknutepunktet er Halden stasjon. 
Rutetilbudet til og fra Halden på jernbane er i utvikling og InterCity har ambisjon om at dette skal økes til to avganger pr time i sentrale tider på døgnet, når jernbaneutbyggingen står  ferdig. 

Busstilbudet både internt i byen og ut mot andre deler av Østfold/Sverige (Strømstad) styres av Østfold trafikk. Tilbudet til og fra Halden er mye lagt opp rundt skolekjøring og et  dagarbeidstidsmønster. Ca. 3000 haldensere pendler til Nedre Glommaregionen for å arbeide. 
I tillegg kommer det innpendling fra samme region med ca. 2000 arbeidsreiser. Studentreiser i samme region utgjør omlag 1300 reiser. Dette er reiser som i hovedsak gjøres med bil.  Tendensen er klart økende. 

Nasjonale mål er at økning i personbiltrafikken skal tas gjennom gang, sykle og kollektiv. 
Dagens kollektivtilbud er ikke i stand til å løse denne utfordringen. Heller ikke Haldens geografi med spredt bosetting er tilrettelagt for en slik ambisjon. Politikken på kollektivområdet må fra regionalt hold også inneholde strategier for differensiert prissystem, økt rutetilbud og fleksibelt transportmønster.

Omlag 70% av Haldens befolkning bor innen 3 km fra kollektivknutepunktet(jernbanestasjonen). Dette er et gunstig utgangspunkt for gang og sykkel til kollektivtilbud som går inn og ut av byen. Avgangshyppighet og rutenettet må gjennomgås og legges opp slik at det er mulig å overføre reiser fra egen bil til kollektivtrafikk. 

Nye teknologiske løsninger og delingsøkonomimodeller på samferdselsområdet kan også spille en større rolle for transport internt og eksternt i arbeidsmarkedsregionen. En må i planperioden regne med at det både for kollektivområdet og privatområdet, vil dukke opp nye alternative løsninger. Halden har en tettstedsstruktur som gjør det interessant å utprøve nye løsninger her. Halden skal initiere og delta i utvikling av nye løsninger slik at målet med vekst i biltrafikken blir sterkt redusert. 

En nullvisjon som er et av bærekraftsmålene, medfører imidlertid sterk deltakelse fra Staten ved BaneNor og Østfold fylke ved Østfold Trafikk. Dette gjelder spesielt for de spredtbebodde områdene sør i kommunen.

For spredt utbygde områder i kommunen er det vanskelig å oppnå miljømål som 0-vekst i trafikk. Manglende kollektivtilbud og avstander gjør at miljømålet er svart vanskelig å oppnå. Fylkesveier både på Idd og Aremark har til dels lav standard og medfører økte reisekostnader og tidsbruk for dem som bor i disse områdene. Kollektiv tilbudet er også svært begrenset til skolebuss kjøring. Bedre infrastruktur er viktig for næringsutvikling og bostedskvalitet, ikke minst har Norske Skog Saugbrugs og skogsindustrien meldt dette som et akutt og konkurransevridende element.

Vei

Hovedutfordringene for veisystemet i planperioden vil være å komme seg gjennom sentrum og ut mot E6. 
Avlastning for dagens Rv 21 er et mål å få på plass. Kommuneplanens alternativ til Rv 21 må planlegges slik at den dekker større del av sentrum nords boligområder og blir en reell avlastningsvei. Den bør knyttes nærmere opp mot Brødløs lokalsenter. Dette for å avlaste trafikken i BRA-veien.
Rv21 på Isebakke er i dag en barriere mellom to industriområder. Bedre forbindelser og kryssingsmuligheter er det behov for å få på plass. Spesielt med tanke på den økningen i trafikk som er på Rv21.

Inne i sentrum er det to hovedveisystemer som er fylkesveier, Disse går Øst/Vest og Nord/Sør. Begge skal krysse Tistaelva og går gjennom boligområder. Sentrumsplanen peker på at forbindelsen Nord/Syd må legges utenom Bybrua. Dette løses med tunellføring under festningen og jernbanen. 
Dette er en fremtidig løsning som kan legge til rette for bedre sykkelforbindelse til områder sør for festningen og bevare historisk bymiljø ved at trafikken blir redusert i sentrumsområdene under festningen. En videreutvikling av Brødløs og Risum som bydelssentra vil styrke opp under målsettingen for økt gang og sykkel. Dette gjøres ved å lokalisere mere servicefunksjoner til områdene. Det skal lages egne strategier for denne utviklingen i arealplanen. 

I denne forbindelse bør det utredes egenfinansiering for tunelltiltaket. Noe som kan fremskynde en bedre gang og sykkelløsning til områdene bak festningen, samt redusere biltrafikken i Festningsgata og Elvegata.

Gang og sykkel skal bidra til å dempe trafikkveksten fremover. Gode gang og sykkelveier er viktig å få på plass ved nybygging/rehabilitering av veisystemet. En skal se på mulige løsninger ved å bruke eksisterende veier og gater som avsettes til gang og sykkel for å få et helhetlig gang og sykkelnett. Planleggingen skal ta hensyn til dette.

Halden kommune forventer at stat og fylke følger opp sitt ansvar for tilrettelegging av gang/sykkelveier langs fylkes- og riksveier.

Havn og farled

Halden havn er viktig for næringslivet i Halden i dag og kan gi et fortrinn for utvikling av dagens og nytt næringsliv i planperioden. Havnens utvikling må sees i dette perspektivet og man må søke løsninger som gir positiv effekt for næringslivet i Halden.
Farleden er en utfordring for dagens aktivitet og det arbeides for at farleden utvides og sikres i forhold til de behov næringslivet har i dag og for fremtiden. Tiltak i farleden vil være nøkkelen for videre utvikling av spesielt Norske Skog og Nexans. 
Halden kommune skal i samarbeid med næringslivet jobbe aktivt for at farledsproblematikken løses.