Kommuneplan for Halden Samfunnsdelen 2018 - 2050

5 Levekår

Kommunene er gjennom Lov om folkehelse (folkehelseloven) med forskrift pålagt å ha oversikt over innbyggernes helsetilstand og drive forebyggende arbeid.

Halden utarbeidet den første helseoversikten i 2013, og denne blir oppdatert hvert år. Dette arbeidet blir fulgt opp med årlig tilbakemelding til politisk myndighet.

En rekke faktorer påvirker helsa direkte eller indirekte. Dette innebærer at kommunen må bruke alle sine virksomheter/enheter til å fremme helse og forebygge «uhelse» (dårlige kår). Det er ikke én sektor alene som har ansvar. Vi må tenke helse når vi utformer politikk og tiltak i alle disse sektorene, både i plan- og tjenestearbeid.

En god barndom varer livet ut. Tidlig innsats skal være gjennomgående perspektiv på alle områder. Tidlig innsats innebærer å forebygge framfor å reparere. Det er bedre samfunnsøkonomi å bygge barn enn å reparere voksne.

All saksbehandling, alle vedtak som fattes og kommunens planer skal bidra til å forbedre folkehelseprofilen for Halden.

Folkehelse

Folkehelseloven ønsker at vi skal forebygge istedenfor å reparere. Folkehelseprofilen for Halden har et klart forbedringspotensial. Kommunens planarbeid skal ha fokus på og gi bevisstgjøring på hvordan samfunnsforhold påvirker folkehelsen.

Systematisk arbeid med folkehelse skal inn i handlingsplaner og tiltak på alle nivåer. Vi bør tenke folkehelse i alt vi gjør. På den måten vil profilen endres over tid.

Tre hovedområder pekes ut:

  • Utdanning/oppvekst
  • Arbeid
  • Psykisk og fysisk helse

Folkehelseprofilen for Halden kommune i 2018, viser samvariasjon mellom utdanning og helse.

Med bakgrunn i ovennevnte er det nødvendig å ha et tydelig fokus på utdanningsløpet, som skal medføre at frafallet i videregående skole blir redusert betraktelig i et mellomlangt perspektiv.
Gode faglige ferdigheter i grunnskolen øker sjansen for at eleven klarer å gjennomføre videregående skole og muligheter for en jobb etter endt utdanning.
Jobb og inntekt er faktorer som påvirker folkehelsen.

Barnehagedekningen er god og også for denne sektoren skal hovedfokuset for kommunen være på innhold i tilbudet. Halden skårer lavt på en rekke folkehelseindikatorer og det er viktig med tidlig innsats for å bedre dette. Skole og barnehager skal legge til rette for en helsefremmende drift slik at en over tid kan bedre folkehelsen i befolkningen.

Psykisk helse som er en av de største folkehelseutfordringene i vårt samfunn, gjør at det er satt fokus på temaet. Det er urovekkende at 35 % av barn og unge i ungdomsundersøkelsen i 2017 oppgir at de føler at alt er et slit, og at 26 % sier de har følt seg ulykkelig eller deprimert

Målet er å hindre at problemer varer ved eller videreutvikles.

Tidlig innsats er gjennomgående perspektiv på alle områder. Tidlig innsats innebærer å forebygge framfor å reparere. Det er bedre samfunnsøkonomi å bygge barn enn å reparere voksne.

Betydningen av forebygging må ha større fokus dersom en bærekraftig økonomi er målet – også i et langt perspektiv. Forebygging kan gjøres på mange arenaer, men det må gjøres systematisk, og det må pågå over tid.

Kommunens frisklivssentral som ble opprettet i 2016 er et eksempel på tiltak rettet mot forebygging av sykdommer i befolkningen. Det samme kan sies om metoden «Trygt lokalsamfunn».

En rekke faktorer påvirker helsa direkte eller indirekte. Dette innebærer at kommunen må bruke alle sine virksomheter/enheter til å fremme helse og forebygge «uhelse». Det er ikke én sektor alene som har ansvar. Alt fra kultur, utdanning, bolig, vann, samferdsel og areal- og byutvikling til næringsliv og arbeid har stor betydning for befolkningens helse. Det må tenkes helse når vi utformer politikk og tiltak i alle disse sektorene, både i plan- og tjenestearbeid.

Målet er en kontinuerlig forbedring av folkehelsekriteriene i planperioden.

Lokalsamfunnet for alle

Et overordnet mål for Halden kommune er at Halden skal være et trygt lokalsamfunn og et lokalsamfunn for alle. For planarbeidet har «bridging og bonding» vært bærende elementer. Dette baseres på overordnet mål om at planleggingen skal ha sosial bærekraft. Brobygging og knytte nettverk mellom innbyggerne er med på å hindre forskjeller og bygge samhold og forståelse. Noe som ligger som en forutsetning for å bygge et sosialt bærekraftig samfunn.

«Universell utforming er å utforme produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpassing og en spesiell utforming».

Likeverd er også like muligheter til utdanning, arbeid og sosialt liv. For å oppnå dette trenger vi skoler, arbeidsplasser, transportmidler, uteområder og tekniske løsninger som flest mulig kan bruke. 

Dersom nasjonale og regionale mål om universell utforming skal oppnås i Halden innen 2025, må det arbeides systematisk og målrettet for å integrere prinsippene om universell utforming tidlig i planprosessene. Universell utforming skal være en premiss for planprosessene og for utformingen av utearealer, anlegg og bygninger.

Selv om utfordringen synes stor i utgangspunktet, er det fullt mulig at Halden blir universelt utformet. Det finnes mange enkle tiltak som kan gjøres uten store kostnader. Bevissthet er et nøkkelord i den kommunale planleggingen.

Haldens strategi for universell utforming 2018 – 2025 trekker opp strategier for arbeidet.

Haldens strategi for universell utforming
Mål Strategier
Lokalsamfunnet for alle Det gjøres en kartlegging av kommunale bygg og uteområder, hvor det senere lages en handlingsplan med kostnadsoverslag for alle nødvendige tiltak. Tiltakene legges inn i økonomiplanen.

Samarbeid med frivillig sektor

Frivillig sektor har en stor betydning i lokalsamfunnet. Det være seg kirken og menighetene, 
Frivillighetssentralen, idretts- og friluftslag, kulturforeninger, sosiale foreninger, religiøse og 
humanistiske foreninger, dugnadsorganisasjoner og mange flere. Bygging av et samfunn skjer 
i samarbeid. Halden har gode tradisjoner på slikt samarbeid. Dette skal en bygge videre på og 
det er svært viktig at dette utvikles ytterligere i planperioden.

Frivillighetssentralen, Halden idrettsråd og Kulturrådet er tre viktige samarbeidspartnere og  kommunen vil legge til rette for at disse organisasjonene kan utvikle seg og utvikle  samarbeidet med kommunen.

Det vil i planperioden bli vurdert å opprette egen koordinator for å samordne samarbeidet med 
frivillig sektor bedre.