4 Branntekniske installasjoner
Orienteringsplan og Detektorplan – Merking og informasjon
I henhold til VTEK, § 11-17, skal byggverk i risikoklasse 3, 5 og 6 og større byggverk i risikoklasse 2 ha en orienteringsplan ved inngangen til hovedangrepsveien. «Denne må inneholde nødvendig informasjon om brannskillende bygningsdeler, rømnings- og angrepsveier, slokkeutstyr, branntekniske installasjoner (blant annet alarm- og slokkeanlegg) og viktig personell, samt oversikt over særskilte farer i sammenheng med brann og ulykker.»
Erfaringsmessig kan det ta lang tid å lokalisere utløst detektor i større leilighetsbygg med brannalarmanlegg hvor det ikke er tilstrekkelig informasjon ved hovedangrepsvei. Det er derfor ønskelig at det er en detektorplan ved hovedangrepsvei også i byggverk i risikoklasse 4.
Brannalarmbransjen bruker begrepet orienteringsplan som en tegning som skal gjøre brann- og innsatsmannskaper enkelt i stand til å finne frem til brannstedet ved utløst alarm. Det er altså ikke det samme som orienteringsplan angitt i VTEK.
Orienteringsplan for hver enkelt etasje skal være oppslått ved brannalarmsentral og eventuelt undersentral/brannmannspanel. Ved større og/eller uoversiktlige bygg bør det være et ekstra sett laminerte orienteringsplaner som innsatsmannskapene kan ta med seg når de undersøker årsak til utløst alarm. Disse bør være i A4 eller A3-format.
Krav til orienteringsplaner i Halden kommune
- Orienteringsplanen skal hvis mulig tegnes slik at bygget og tegningen har samme himmelretning. I tillegg skal orienteringsplanen inneholde nord-syd-merke som gjør det enkelt å orientere seg.
- Det skal merkes på tegningen hvor i bygningen man står.
- Detektorer, alarmsoner og manuelle meldere skal merkes med symbol og nummer.
- Romnummer skal stå på orienteringsplanen og evt. i brannsentralen, samt fysisk utenfor de aktuelle rommene slik at det er enkelt å finne utløst alarm. (F.eks. 3-204 Undervisningsrom; Bygg 3, 2. etasje og rom 4 fra venstre i klokkeretning)
- Branntekniske installasjoner som markerings-/ledelys, manuelt slokkeutstyr, brannalarmsentral, røykventilasjon, stoppekran til sprinkleranlegg samt rømningsveier og nødutganger merkes med symboler.
- Brannseksjoneringsvegger (REIM 90 eller høyere) markeres.
- Sprinkleranleggets dekningsområde skraveres eller merkes/beskrives for å gjøre tegningen mer oversiktlig.
- Tekniske rom, heismaskinrom, ventilasjonsrom og stoppekran merkes.
- Eventuelt stigeledning, brannheis og andre innretninger for slokkemannskap merkes.
- Betjening og avstengning av evt. solcelleanlegg merkes.
- Fareområder i bygget merkes, for eksempel lagring av trykksatte gassbeholdere.
Ved brannalarmsentral i hovedangrepsvei bør det være oppslag som gir kontaktopplysninger til personer som har kjennskap til bygningen og som kan være til hjelp ved rednings- og slokkeinnsats (f.eks. byggets eier, vaktmester, brannvernleder, styreleder og styremedlemmer i boligsammenslutninger). Kontaktopplysninger skal revideres ved endringer.
Dersom sprinkleranlegget løses ut, er det viktig at sprinklerventilen kan lokaliseres så raskt som mulig. Det er derfor viktig at veien frem til denne er merket med skilt.
Plassering av brannalarmsentral og nøkkelsafe
Brannalarmsentralen skal plasseres lett synlig og tilgjengelig innenfor dør i hoveda bygninger med flere innganger/trapperom som ngrepsvei. I store skal kunne benyttes som innsatsvei bør det være plassert undersentral/brannmannspanel og tilhørende orienteringsplaner innenfor hver dør.
Eventuelle nøkkelsafer skal plasseres hensiktsmessig i brannalarmsentral. Det aksepter forhold til hovedangrepsvei og es at en hensiktsmessig plassert nøkkelsafe inneholder nøkler til flere bygg på samme anlegg.
Brannvesenet kontaktes ved programmering og innleggelse av nøkkel. Ved endring av låssystem må eier /driftspersonell påse at brannvesenet kontaktes slik at nye nøkler/kort legges i nøkkelsafe. Dersom det ligger flere nøkler enn hovednøkkelen i nøkkelsafen må disse merkes tydelig.