Alvorlig skolefravær - veileder

6 Mandat og arbeidsområder

Der det er bekymring for alvorlig skolefravær, vil det ofte være behov for involvering av flere instanser. Det kan være mange ulike årsaker til alvorlig skolefravær, ofte er det en sammenheng mellom faktorer ved elev, skole og hjem.

Det å forstå fraværets underliggende årsaker er essensielt for å sette inn de riktige tiltakene. Ofte handler tiltak om å få systemet til å fungere rundt eleven og å få til god kommunikasjon mellom de involverte, på den enkelte arena og mellom arenaer.

Skolen og eksterne instanser vil ha en felles oppgave i å få til godt samarbeid og kommunikasjon slik at systemet rundt eleven fungerer. I tillegg kan det være behov for tiltak som er spesifikt rettet mot eleven, skolen eller familien. Når flere instanser er inne i en enkelt sak er det nødvendig med tydelig avklaring av ansvar.

Her presenteres en oversikt over skolens og eksterne instansers mandat og arbeidsområder tilknyttet skolevegring.

Skolens mandat og arbeidsområder:

  • Skolen skal gi tilpasset opplæring ut fra elevenes evner og forutsetninger og tilrettelegge for enkeltelever med særlige behov (jfr. opplæringsloven§ 1-3 og 5-1). Skolen må innhente sakkyndig vurdering fra PPT i tilfeller der det er behov for å vurdere elevens utbytte av det ordinære opplæringstilbudet. Rektor kan fatte enkeltvedtak om tiltak som angår det psykososiale miljøet (jfr. Opplæringsloven § 9a-3) uten tilråding fra PPT.
  • Det ligger under skolens mandat å igangsette kartlegging og tiltak ved alvorlig skolefravær. Skolen skal tilrettelegge i skolesituasjonen og samarbeide med foresatte og andre involverte parter om å få eleven til skolen dersom vegringen fører til alvorlig skolefravær.
  • Skolen skal følge besluttede rutiner for å kunne forebygge og oppdage alvorlig skolefravær på et tidlig tidspunkt. Skolen må ta tidlig kontakt med aktuelle samarbeidspartnere ved behov for veiledning, utredning av elevens behov i opplæringen eller dersom skolen vurderer at det er behov for tiltak i hjemmet eller behandling for eleven.

 PPTs mandat og arbeidsområder:

  • PPT er kommunens rådgivende og sakkyndige instans i forhold til spørsmål som omhandler barn og ungdom som opplever å ha en vanskelig opplæringssituasjon. Skole, foresatte, eleven selv (etter fylte 15 år) og andre instanser kan henvise. En henvisning kan gjelde veiledning/ konsultasjon til skole og foresatte og/eller utredning. PPT gjennomfører en pedagogisk psykologisk utredning i de tilfeller dette vurderes som nødvendig for å kunne tilrettelegge og utformetiltak i opplæringen. PPT utarbeider sakkyndig vurdering av elevens særlige behov og gir tilrådinger i tilfeller der opplæringsloven krever det.
  • Dersom det er tydelig at det er negativ mestringsopplevelse/faglig tilkortkomming over tid som er årsaken til vegring, bør PPT kartlegge elevens skolefaglige forutsetninger. PPT kan utrede elevens lærevansker og gjøre en vurdering av retten til spesialundervisning etter §51, slik det er beskrevet i veilederen.  
  • PP-rådgivere har tilstedeværelse på skolene og samarbeider med skolene om å lage gode rutiner og systemer for å fange opp og igangsette tiltak for elever med alvorlig skolefravær.  I arbeid med elevsaker med alvorlig skolefravær, kan PPTs oppfølging omfatte deltakelse på tverrfaglige møter/samarbeidsmøter og veiledning til skole og foresatte om tiltak rundt eleven.  
  • PPT samarbeider med andre instanser ved behov og kan gjennomføre kartlegging og vurdering som del av et tverrfaglig samarbeid rundt eleven. 

 Skolehelsetjenestens mandat og arbeidsområder:

  • Skolehelsetjenesten jobber med helsefremmende og forebyggende arbeid for å fremme og styrke barn, unge og familiens fysiske, psykiske og sosiale helse. Skolehelsetjenesten har et ansvar i å medvirke til å øke barn og ungdoms kunnskaper om hvordan mestre sitt eget liv, ta selvstendige valg i forhold til egen helse og levevaner. Barn og unge trenger støtte i å mestre utfordringer, og ha tro på og ta i bruk egne ressurser. Tilgjengelighet og helhetlig tekning er viktige faktorer for å styrke hver enkeltes egne mestringsstrategier og ressurser. Skolehelsetjenesten er et lavterskeltilbud for alle.  
  • Skolehelsetjenesten skal samarbeide med skolene om tiltak som fremmer fysiske og psykososiale lærings- og arbeidsmiljø for elevene (Opplæringsloven § 9). Rutiner for tidlig intervensjon ved mistrivsel og skolefravær er nødvendig i arbeidet med å skape et godt psykososialt læringsmiljø. Tiltak kan være helsedialog gjennom enkeltsamtaler i skoletiden, veiledning, gruppevirksomhet og foreldreveiledning. Det kan være både primær- og sekundærforebyggende tiltak.  
  • Skolehelsetjenesten og/eller allmennhelsetjenesten / fastlege kan gjennomføre medisinske undersøkelser dersom en elev med alvorlig skolefravær har fysiske plager. Det kan være behov for å avklare om elevens uttrykk for fysiske plager har medisinske årsaker, er psykosomatiske symptomer eller om det er andre forhold som spiller inn. 

 Barneverntjenestens mandat og arbeidsområder:  

  • Barneverntjenestens viktigste oppgaver er å: 
    • Undersøke hvordan barnets omsorgssituasjon er. Dette skjer på bakgrunn av meldinger fra andre instanser eller privatpersoner.
    • Gi den hjelpen som passer best for barn og familier i den situasjonen de er i.  
    • Hjelpe familien til kontakt med andre hjelpeinstanser.
    • Samarbeide med andre instanser ved behov.  
  • Barnevernets arbeidsområde er å gi hjelp i hjemmet og å sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg dersom de trenger det. Tiltakene som settes inn gjøres som regel med samtykke fra foresatte. I saker hvor forholdene er så alvorlige at de kan skade barnets helse eller utvikling, og foresatte ikke samtykker til tiltak, er det Fylkesnemnda for sosiale saker som har mandat til å fatte vedtak.  
  • Tiltak som barneverntjenesten kan tilby, dersom det vurderes som nyttig for barnet/ungdommen/familien, er blant annet støttekontakt, besøkshjem, familieråd, familieveileder og foreldreveiledningsprogram som COS-P, PMTO, Marte Meo.  

 BUPs mandat og arbeidsområder:  

  • BUP er et poliklinisk spesialisthelsetilbud innenfor psykisk helsevern som retter seg mot barn og ungdom under 18 år og deres familier. En henvisning til BUP anbefales dersom barnet trenger psykisk helsehjelp og tiltak på kommunalt nivå ikke har ført frem. BUP har spesifikk kompetanse innen utredning og behandling av ulike barnepsykiatriske symptomer som for eksempel følelsesmessige vansker, konsentrasjons- og atferdsmessige vansker hos barn og unge.
  • Henvisning til BUP må sendes fra lege, eventuelt barnevernleder. Det er et generelt prinsipp at spesialisthelsetjenesten/BUP kan bistå førstelinjen når kompetansen der er utilstrekkelig. Frem til for noen år siden var alvorlig skolefravær egen henvisningsgrunn til spesialisthelsetjenesten. Det er det ikke lenger. Det er blitt tydelige at elever med alvorlig fravær skal ha hjelp fra kommunale tjenester.