En pipesensor er et elektronisk måleapparat som måler temperaturen øverst i pipa. Dette gjør at brannforebyggende avdeling i Halden kan følge med på fyringsmønsteret i hver enkelt pipe over tid.
Montering av pipesensor
Halden kommune har inngått en avtale med teknologiselskapet airMont AS om å kjøpe 5985 pipesensorer. Dette er nok sensorer til cirka halvparten av boligene i Halden. Disse sensorene skal leveres over en treårs-periode. Avtalen ble reforhandlet i 2023.
Bakgrunn: Ny avtale om pipesensorer
Sensorene skal monteres på skorsteiner i Halden. Monteringen utføres av brannvesenet samtidig som de utfører feiing. Innbyggere vil bli orientert av brannvesenet direkte via SMS når det er tid for montering på deres bolig. Halden kommune anbefaler å takke ja til pipesensor, men man får muligheten til å reservere seg mot slik montering.
Montering startet i september 2023 og det vil ta noen få år før alle som ønsker det har fått sin sensor. All montering skal skje i forbindelse med rutinemessig feiing for å gjøre jobben effektivt. Montering vil heller ikke skje hele året, da været må gjøre det forsvarlig å jobbe på taket. Med flere tusen piper, vil det ta lang tid å montere alle sensorene.
Sensorene må ikke kobles til strøm, men drives av et innebygget batteri som gir sensoren en levetid på over 8 år.
Fordeler med pipesensor
Tallet på sotbranner øker. I 2021 ble det registrert 1596 sotbranner i Norge, ifølge Brannvernforeningen. Det er 468 flere enn i 2020. Sotbrann eller pipebrann oppstår når tjære og ubrent avfallsstoff fra røyken setter seg fast i pipa. Flammer eller høy temperatur antenner avfallsstoffene og pipebrannen er et faktum. Jo oftere du fyrer, jo mer sot blir det i pipa.
I dag blir piper feiet etter behov registrert ved tilsyn og på bakgrunn av historikk og erfaring.
Data fra pipesensorene vil gi brannvesenet et ennå bedre faktagrunnlag for å vurdere når hver enkelt skorstein trenger feiing, og slik gjøre det mulig å drive mer effektiv og målrettet forebygging. Målet med pipesensoren er også å forebygge og hindre sotbrann.
Offentlig sektor trenger innovative løsninger som gir bedre tjenester til innbyggerne. Sensoren leser av temperaturen og gir presise indikatorer på det reelle brukermønster knyttet til hvert enkelt pipeløp. Over tid er dette et overlegent verktøy for risikovurdering, varsling av pipebrann og skreddersydd innbyggeroppfølging.
- Tjenesten er basert på en sensor som kun måler temperatur øverst i skorsteinen. Temperaturdata sendes inn til en skyløsning hvor de sammenstilles med andre relevante fagdata.
- Ved å ha en sensor i skorsteinen, kan brannvesenets boligseksjon over tid få faktabasert kunnskap for hver enkelt skorstein. Målet er å tilby bedre, mer effektive og fremtidsrettede feiertjenester til Haldens innbyggere.
- Ordningen vil på sikt kunne hjelpe brannforebyggerne å jobbe smartere, sikrere og mer effektivt.
- Ved å ha en sensor som gir oversikt over den faktiske bruken av et ildsted, kan feiing gjøres når det er behov for det, og ikke ellers. Ved å unngå feiing av piper som ikke brukes, kan mer tid brukes på brannforebygging.
- Ved å ha mer fakta om det enkelte fyringsanlegget, kan en brannforebygger gi enda bedre og mer unik rådgivning til deg som huseier.
Utvikling fremover:
- På sikt vil ordningen kunne gi informasjon om luftkvalitet i Halden.
- Halden kommune ønsker å sikre gode tjenester i tråd med innbyggernes forventninger, samtidig som de leveres på en så effektiv og rimelig måte som mulig. Å hente data fra pipa vil være viktig for at kommunen skal kunne tilby kostnadseffektive feiertjenester til innbyggerne i fremtiden.
Her er flere spørsmål og svar om pipesensor:
Vi forvalter innsamlede data varsomt. Tjenesten skal ivareta alle sider av personvern og retningslinjer i personvernforordningen (GDPR).
- Behandlingens lovlighet beskrives i personvernforordningen artikkel 6.e.
Se lovteksten her (lovdata.no)
- Halden kommune har gjennomført en vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA).
Se informasjon om DPIA hos Datatilsynet.
- Halden kommune er ansvarlig for at innsamlede data behandles riktig og etter gjeldende regelverk. airMont AS drifter den tekniske løsningen og må følge det samme regelverket.
- Innsamlede data kan bare brukes til å gjøre risikovurdering, beregne behov for feiing, forebygge pipebrann, som grunnlag for beregning av utslipp til luft og som grunnlag for rådgivning til huseier. Informasjonen gjør det enklere å gi gode råd til den enkelte huseier om smartere, mer sikker og effektiv fyring. På sikt kan innsamlede data brukes til å varsle en begynnende pipebrann.
- Prosessen er helautomatisert, og den enkelte brannforebygger vil ikke kunne se detaljerte data tilknyttet det enkelte fyringssted.
- Detaljerte data vil ikke bli lagret lenger enn nødvendig og maksimalt i 14 dager. Etter dette er alle data anonymisert.
- Løsningen er lukket og krever innlogging. Løsningen er kun tilgjengelig for personer i boligseksjonen i Halden brannvesen som har et tjenstlig behov for slik tilgang.
Halden kommune har kjøpt 5985 pipesensorer med tilhørende programvare fra Airmont. Prisen for sensorene er en etableringskostnad på 500 kroner per pipesensor, samt en årlig utgift på 100 kroner per sensor.
- Det er Halden kommune som betaler airMont for denne løsningen. Innkjøpet finansieres delvis ved feierfond, effektivisering av feiervesenet og ved hjelp av de kommunale avgiftene som alle huseiere i Halden allerede betaler.
- Er du huseier betaler du derfor indirekte for løsningen gjennom dine kommunale avgifter, men du får ikke noen egen regning for dette i tillegg.
- Det vil ikke gjøre noen forskjell på de kommunale avgiftene om du har sensor eller ikke.
- De kommunale avgiftene fastsettes årlig i kommunens budsjettprosess. Pipesensorene har ikke medført økning av feiegebyret siden de første ble montert.
Nei. Pipesensorene skal ikke kobles til strøm.
- Sensorene drives av et innebygget batteri som gir pipesensoren en levetid på over åtte år.
- Batteriet skal ikke byttes i sensorens levetid.
Måleenheten monteres utenfor pipa så det er mulig å se den, men den er både liten og diskret.
- Det som må monteres utenfor pipa er en svart boks med følgende mål: 128 mm x 66 mm x 35 mm. Fra den svarte boksen trekkes en ledning med selve sensoren ned i pipa.
Slik ser en pipsensor fra Airmont ut når den er montert på en pipe.
Airmont
Det vil være mulig å reservere seg. Du blir kontaktet før montering og får da muligheten til å velge.
- Som huseier i Halden får du brannverntjenester fra Halden brannvesen/Halden kommune. Det er vi som rykker ut hvis huset ditt begynner å brenne. Vi håper du er enig med oss i at det er lurt å gjøre alt vi kan for å redusere faren for brann. Denne pipesensoren er et nytt tiltak for å redusere brannfare.
- Vi anbefaler alle å få montert pipesensor etter hvert som våre brannforebyggere tilbyr dette. Dette vil bidra til at brannforebyggerne kan bruke mer tid på annet brannvernarbeid og rådgivning av huseiere. På lengre sikt håper vi pipesensor skal gi miljøgevinst og gjøre det mulig å redusere sjansen for pipebrann.
Det er Halden kommune som har bestemt å kjøpe inn pipesensor i Halden.
Kommunen kjøper den tekniske løsningen fra firmaet airMont AS som har utviklet dette.
- Lokalavisen er gitt innsyn i kontrakten mellom airMont og Halden kommune. Andre som trenger å se kontrakten kan også sende en innsynsbegjæring via epost.
- Pipesensorsystemet er et helt nytt system som ikke leveres av noen andre. Dette betyr at kontrakt kan inngås uten forutgående konkurranse. Det er i tråd med anskaffelsesforskriften § 13-4. Det er heller ikke noe krav om intensjonskunngjøring. Ettersom det kun finnes en leverandør, vil det ikke være mulig å skape konkurranse om anskaffelsen. Dette er i tråd med regelverkets formål om effektiv bruk av samfunnets ressurser, og dermed sørge for å unngå at det offentlige bruker tid på unødvendige konkurranser.
- Halden kommune er likevel ikke fritatt fra å følge de grunnleggende prinsippene om likebehandling, forutberegnelighet, konkurranse, etterprøvbarhet og forholdsmessighet i anskaffelsesprosessen. Derfor valgte kommunen likevel å intensjonskunngjøre avtalen for å være sikre på at det ikke fantes andre leverandører som kunne tilby tilsvarende funksjoner og teknologi, for dermed å unngå en ulovlig direkte anskaffelse.
- En slik intensjonskunngjøring er en frivillig kunngjøring. Dette fremkommer av anskaffelsesforskriften § 21-5 hvor det står at dersom oppdragsgiveren mener han har hjemmel til å inngå en kontrakt uten å kunngjøre konkurransen «kan» han etter valget av leverandør kunngjøre at kontrakten vil bli inngått.
- I 2020 publiserte Halden kommune dermed en frivillig intensjonskunngjøring i Doffin der slike kunngjøringer skal publiseres. På den måten ble eventuelle andre tilbydere av pipesensor gitt mulighet til å melde sin interesse.
Se kunngjøringen her (Doffin.no)
- I kunngjøringen står det at den totale kontraktsverdien er på 1,8 millioner kroner. Det er den årlige verdien for kontrakten. Ettersom kontrakten har en varighet på 8 år, kunne det med fordel ha stått at kontraktsverdien var 14 millioner kroner som er totalsum for 8 år. Dette vil imidlertid ikke ha noen betydning for anskaffelsen i denne saken.
- Halden kommune ble klaget inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) i forbindelse med inngåelsen av avtalen om levering av pipesensorer og tilhørende programvare. Klagesaken for KOFA er avsluttet med konklusjonen at Halden kommune ikke brøt reglene.
Les mer her: Ikke regelbrudd i pipesensor-saken
- I juni 2023 inngikk Halden kommune en ny avtale med airMont som erstatter den opprinnelige avtalen.
Les mer her: Ny avtale om pipesensorer
Dette er leverandøren:
Halden kommune kjøper pipesensorer fra airMont AS.
Brannsjefens rolle:
Brannsjef i Halden kommune Ole Christian Torgalsbøen hadde ideen til dette produktet. Halden kommune er positiv til slik innovasjon fra ansatte og kommunen har brukt ekstern jurist for å sikre ryddige forhold.
- Torgalsbøen hadde tidligere en liten eierandel i airMont, men har ikke det nå.
- Kommunen har etablert en ordning der Torgalsbøen ikke jobber med pipesensor i Halden kommune. All kontakt med leverandør utføres av andre.
- Brannsjefens rolle ble omtalt i pressemelding fra Halden kommune allerede i 2020 da avtalen første gang ble offentliggjort.
- Spørsmålet om habilitet ble senere avklart i den politiske behandlingen av saken. Se saksdokumenter under overskriften «Politisk prosess».
HKP:
Eivind Hansen har en ledende rolle i både Halden kommunale pensjonskasse og i airMont AS. Halden kommunale pensjonskasse har mye samarbeid med Halden kommune. Kommunedirektøren har dermed fått ekstern bistand via Halden kommunale pensjonskasse og Pensjonskasseforeningen for å også vurdere Eivind Hansen sin habilitet i saken.
- Pensjonskasseforeningen konkluderer med at det ikke er tale om inhabilitet i dette forholdet. Eivind Hansen har ikke noen beslutningsmyndighet i Halden kommune, og har heller ingen nær relasjon til beslutningstakere i Halden kommune som tilsier inhabilitet.