Boligsoneparkering er en ordning som gir beboere i et område noen særfordeler. Ordningen er etablert for å sikre de som bor i sentrum tilgang på offentlige parkeringsplasser.
Publisert 13.07.2020 15:50
Sist endret 15.10.2024 14:47
Halden kommune samarbeider med Easypark om et digitalt søknadssystem som alle som ønsker å bruke boligsoneparkering skal bruke. Med den løsningen sparer vi saksbehandlingstid, slik at du får parkert raskere.
Søk om parkeringstillatelse i en boligsone
Ofte stilte spørsmål
Boligsoneparkeringen er et viktig virkemiddel for kommunen for å opprettholde et godt boligmiljø i sentrum. Parkeringen er i mange områder blitt et stort problem både for trafikksikkerhet, miljø og framkommelighet. Mange parkerer på gater og fortau og det oppstår lett farlige situasjoner. Små barn er særlig utsatt. I mange gater er det vanskelig å komme fram for offentlige etater ved utrykning, renovasjon og snøbrøyting. Formålet med boligsoneparkeringen er å sikre best mulig tilgjengelighet til offentlige parkeringsplasser innen et avgrenset område. De fleste beboerne vil oppleve at boligsoneparkering betyr mer ordnet parkering og et triveligere bomiljø. Ordningen gir beboere særfordeler når det gjelder parkering i boliggatene.
Sonene er merket med soneskilt ved innkjøring til området. Tidsrommene boligsoneparkeringen gjelder for, står på skiltene.
Utenom disse tidene kan alle bruke parkeringsplassene, men ingen kjøretøy kan hensettes i strid med trafikkregler eller strekningsregulert parkeringsbestemmelse i sonen. Med gyldig avtale om boligsoneparkering kan du parkere i sonen, men unntak gjelder blant annet strekninger skiltet med parkering forbudt. Avtale om boligsoneparkering gjelder bare i den sonen det er utstedt for. Registreringsnummer i avtalen og på kjøretøyet som brukes, skal til enhver tid stemme overens. Dersom bilen blir avskiltet, er ikke sonekortet gyldig. Avtalen opphever ikke trafikkreglene eller øvrige parkeringsbestemmelser i sonen. I sone B02, B04 og B05 kan man parkere med gyldig avtale om boligsoneparkering, eller på viste plasser mot avgift.
Det finnes boligsoneparkering i flere områder i Halden sentrum og det er skiltet ved innkjøring til slike områder. På nordsiden finnes følgende soner; Mette Mengs gate og omegn, Bakbanken, Damhaugen. På sydsiden finnes følgende soner; Adelgata og omegn, Skippergata og omegn, Loistomta ved Kirkegata, Skomakerstredet.
- Kartene i bildeserien under viser hver enkelt sone mer detaljert. Alt innenfor svart markering er område med boligsoneparkering.
- Du bør klikke på bildet for å se hele kartet i større utgave.
- Bla deg gjennom bildene for å se alle sonene.
Beboere
Søker må dokumentere at vedkommende bor i nærheten av den sonen/området det søkes parkeringskort i. Det innvilges ikke parkeringskort til campingvogn og tilhenger.
Næringsdrivende, institusjoner og lignende
Virksomheten som søker om parkeringskort i en sone/område, må ha adresse i nærheten av denne. Næringsdrivende må fremvise firmaattest, og institusjoner og lignende må fremvise dokumentasjon som legitimerer virksomheten. Søker må begrunne sitt behov for parkeringskort i sonen/området. Parkeringskortet gjelder firma/varebiler og det tildeles ett kort pr. virksomhet. Dersom det er formålstjenlig for virksomheten, kan et parkeringskort benyttes på flere kjøretøy med påskriften: Virksomhetens navn. Det innvilges ikke parkeringskort til ansatte i virksomheten og ved kunders behov for parkering. Disse henvises til offentlige parkeringsplasser i eller nær vedkommende sone.
Andre
Huseiere som ikke bor i sonen, kan kjøpe et firmakort ved parkeringsbehov for vedlikehold av boligen. Personer/pårørende som skal pleie gamle/syke i området, kan kjøpe midlertidig parkeringskort for maks seks måneder. Behovet må dokumenteres, og det innvilges kun ett omsorgskort per husstand. Det er ikke gjesteparkering i boligsonene.
De fleste har digital avtale for boligsoneparkering og har dermed ikke kort. Hvis du ikke har en digital avtale, må du plassere et fysisk parkeringskort på innsiden av kjøretøyets frontrute slik at dette er kontrollerbart.
Boligsoneparkering koster kr. 2.400,- pr. år. Avgiften reguleres av kommunestyret i forbindelse med den årlige budsjettbehandlingen. Innbetalt avgift refunderes ikke.
Se soneparkeringsskiltet.
Beboere i boligsoner må være oppmerksom på at endringer av soner og trafikkreguleringer kan forekomme.
Boligsoneparkering skal betales forskuddsvis for tre, seks eller tolv måneder om gangen.
Du blir fakturert i forhold til varigheten på avtalen du søker om. Hvis du f.eks bestiller helårsavtale, blir du fakturert en gang i året.
Ved digital søknad får du svar med en gang. Ved manuell søknad kan behandlingstiden være inntil tre uker.
Ved digital avtale er parkering gyldig med en gang avtalen er godkjent. Ved analog/manuell avtale er parkering gyldig når parkeringskort er synlig i frontruten.
Avtalen om boligsoneparkering er bare gyldig for det formålet, i den sonen og for det kjøretøyet eller det firma det er utstedt for. Parkeringsavtalen gjelder ikke på private eller reserverte parkeringsplasser. Ved bytte av kjøretøy, skal eventuelt parkeringskort innleveres før nytt kort utstedes.
Ved flytting til en annen boligsone i Halden, kan restbeløp benyttes til ny avtale i ny sone. For å få til dette, må du kontakte parkeringskontoret før flytting. Ved flytting ut av boligsoneområdet blir det ikke refundert restbeløp.
Det er bilførers ansvar å påse at kjøretøyet til enhver tid har gyldig digital parkeringsavtale eller gyldig p-kort.
Ja. Alle med gyldig HC-kort kan parkere gratis på alle kommunale parkeringsplasser.
Hvis du har byttet bil, må du endre registreringsnummeret i appen EasyPark. Dersom du har flere spørsmål eller trenger hjelp, kan du kontakte parkeringskontoret.
Du som har boligsoneparkeringskort eller årskort parkering (sone 1 og sone 2) må søke om nytt kort i god tid før det gamle går ut - minst en måned før. Det skal leveres inn ny søknad og du er selv ansvarlig for å huske på dette.
Har du digital avtale ordner du dette selv her. Da vil du også bli varslet om når det er på tide å fornye avtalen. Skal du ha fysisk kort, kan du få dette med en gang søknaden din er ferdig behandlet. Enten henter du det selv hos parkeringsetaten, eller så får du det tilsendt i posten. Faktura blir utsendt etterpå.
Halden kommune har til en hver tid rett til å kontrollere riktigheten av de opplysninger som gis. Overtredelse av bestemmelsene medfører en tilleggsavgift som trafikkbetjenten utsteder. Parkeringskort/parkeringsavtale kan inndras eller gjøres ugyldig ved melding til innehaveren, dersom avtalen viser seg å være inngått på grunnlag av uriktige opplysninger eller ved misbruk/forfalskning av parkeringskortet. Forholdet kan meldes til politiet. I slike tilfeller tilbakebetales ikke innbetalt avgift for resten av aktuelle måneder.
Ja. Etter forvaltningslovens §28 er det adgang til å klage på eventuelt avslag på søknad om parkeringsavtale. En eventuell klage må sendes til Halden kommune v/trafikkavdelingen, postboks 150, 1751 Halden. Klagen bør inneholde de grunner den støtter seg til og nevne andre opplysninger som kan ha betydning for saken. Klagefristen er tre uker og ankeinstans er Halden kommunestyre.