Serveringsbevilling

Serveringsbevilling

Dersom du planlegger å starte et sted hvor det serveres mat og/eller drikke, må du ha serveringsbevilling. I noen få tilfeller trenger du ikke serveringsbevilling.

Vilkår

Disse vilkårene må være oppfylt for du kan få serveringsbevilling:

  • Daglig leder ved stedet skal ha bestått etablererprøven.
  • Daglig leder skal være myndig.
  • Bevillingshaver, daglig leder og andre personer med vesentlig innflytelse på virksomheten må ha uklanderlig vandel.

Serveringsbevillingen er knyttet til en konkret adresse. Søkeren må ha godkjenning fra de kommunale bygningsmyndighetene for å kunne drive serveringsvirksomhet i lokalet.

På Altinn sin side finner du en e-guide med en oversikt over hvilke regler du må forholde deg til når du skal drive et serveringssted.

Hvordan søke om serveringsbevilling?

Du søker om serveringsbevilling på dette skjemaet.

Du logger inn på Min side, og kan mellomlagre skjemaet hvis du trenger det.

Søknaden må inneholde:

  • Bevis på bestått etablererprøve
  • Firmaattest fra Brønnøysundregisteret
  • Skatteattest på firmaet
  • Skatteattest på eiere og andre personer med vesentlig innflytelse
  • Signert arbeidsavtale (daglig leder) dersom han ikke er en del av eierskapet
  • Målsatte tegninger som viser areal på stedet + antall gjesteplasser inne og eventuelt ute
  • Signert leiekontrakt for næringslokalet
  • Signert leiekontrakt for inngått leieavtale for uteareal på kommunal grunn. Dersom ikke kontrakt foreligger må kontrakt inngås innen 2 måneder fra bevilling
  • Kopi av melding til mattilsynet
  • Dokumentasjon på brukstillatelse for servering
  • I noen tilfeller er det behov for finansieringsplan og driftsbudsjett. Da tar vi kontakt med deg.

Hvor lang tid tar det?

Du må regne med en saksbehandlingstid på tre måneder.

Når vi mottar søknaden vil vi innhente uttalelser fra politiet, kemnerkontoret og skatteetaten.

Saksbehandlingstiden kan bli lenger hvis

  • høringsinstansene bruker lang tid eller har bemerkninger til søknaden
  • vi mangler nødvendig dokumentasjon
  • du gjør endringer i søknaden underveis

Mobile vogner og foodtrucks

Hvis du vil drive isbar, foodtruck eller servering av annen mat fra mobil vogn som næring, trenger du

  • serveringsbevilling og etablererprøven 
  • tillatelse fra grunneier

Du skal registrere ditt firma hos Mattilsynet. Kvittering på at du er registrert  legger du ved søknaden om serveringsbevilling.

Les mer om krav til matservering hos Mattilsynet.

Du skal oppgi adresse for fast utsalgssted, og grunneier (kommunen eller privat) skal ha godkjent og inngått avtale om leie av grunn til servering.

Vil du leie på kommunal grunn, må du fylle ut dette søknadsskjemaet.

Skjenke-, åpnings- og lukningstider

Skal du drive et serveringssted må du følge skjenke-, åpnings- og lukningstider for serveringssteder i Halden kommune.

Skjenketider fredager, lørdager og dager før hellig- og høytidsdager:

Skjenketider gruppe. 1 og 2: klokken 10.00–02.30.
Skjenketider gruppe 3: klokken 13.00–02.30.
Skjenketider uteserveringer: klokken 10.00–02.30.

Skjenketider alle øvrige dager:

Skjenketider gruppe 1 og 2: klokken 10.00–02.00.
Skjenketider gruppe 3: klokken 13.00–02.00.
Skjenketider uteserveringer: klokken 10.00–02.00.

Konsum av utskjenket alkoholholdig drikk må opphøre senest 30 minutter etter skjenketidens utløp. Det gjelder for både fastsatt skjenketid inne og fastsatt skjenketid ute.

For lukket selskap kan det søkes om utvidet skjenketid frem til klokken 03.00.

Utvidet skjenketid kan innvilges ved større arrangement i byen inntil klokken 03.00 i samråd med politiet. Utvidet skjenketid kan kun gis ved skriftlig søknad i god tid før. Det stilles som vilkår for å kunne gi en utvidelse at ordensvakter er til stede.

Endring av bevillingen

Du må alltid melde fra om det skjer endringer på bevillingen. Dette kan for eksempel være ved skifte av styrer og stedfortreder for bevillingen, endringer i driftskonsept og endringer i eierforhold. Vesentlige endringer kan medføre krav om ny bevilling.

For søknad om ny styrer og/eller stedfortreder må følgende dokumentasjon følge med søknadsskjemaet:

  • Dokumentasjon på bestått kunnskapsprøve etter alkoholloven
  • Dokumentasjon på bestått e-læringskurs i ansvarlig vertskap
  • Ansettelsesavtale (signert)

Virksomhetsoverdragelse

Hvis du har overtatt et eksisterende serverings- eller skjenkested eller en dagligvarebutikk som selger øl, kan du drive videre på tidligere eiers bevilling mens du venter på at din søknad om ny bevilling behandles. Dette gjelder kun i en overgangsperiode på tre måneder og bare hvis bestemte vilkår er oppfylt.

Forutsetningen er at bevillingsmyndigheten er underrettet om dette og at det søkes om ny bevilling så snart som mulig og senest innen 30 dager etter overdragelsen.

Les mer om virksomhetsoverdragelse hos Helsedirektoratet.

Kontroll

Vi vil at Halden skal være en trygg by med en seriøs og kompetent drift av serverings-, salgs- og skjenkestedene. Vi vil derfor foreta kontroller av butikker, restauranter, barer og puber for å se om alkoholsalget er forsvarlig og i samsvar med regelverket.

Kan jeg klage?

Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen tre uker etter at du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.

Lover og regler

Stein Aake Gjengstø Wilhelmsen
Spesialrådgiver
E-post
Telefon 41 54 72 63