Tuva tester!

Tuva tester!

Tuva Bjerke (20) har testet fritidsaktiviteter i Halden, og har dokumentert besøkene med korte videoer. Når Halden kommune nå lanserer videoserien “Tuva tester” er det for å gjøre det enklere for unge i Halden å delta i en fritidsaktivitet. Det handler om å forebygge utenforskap.

Bilde av ei jente som smiler. Hun har på seg svart singlet og et hjertesmykke. Håret er satt opp i en hestehale.  - Klikk for stort bildeTuva Bjerke Mona Methi

Tuva Bjerke er i ferd med å avslutte et syv måneders engasjement i avdeling for samfunnsutvikling i Halden kommune.  Serien “Tuva tester” er en liten del av det hun har jobbet med i denne perioden. Hun har også jobbet med støtteordninger for fritidsaktiviteter, inkluderingstiltak, en inkluderende russetid og flere andre prosjekter. 

“Tuva tester” har blitt gjennomført av Tuva på egenhånd. Alt fra manus til filming og redigering har blitt gjennomført av Tuva selv. 

- Felles for alle prosjektene Tuva har vært involvert i, er at de har hatt en overordnet målsetting: å forebygge utenforskap, både på kort og lengre sikt, sier Hilde Wold, leder for samfunnsutvikling i Halden kommune. 

Her kan du lese mer om støtte til fritidsaktiviteter

Hva er “Tuva tester”?

“Tuva tester” er et prosjekt der Tuva Bjerke har reist rundt til ulike fritidsaktiviteter og arenaer for tilhørighet og testet disse. Det er stor variasjon i aktivitetene hun har testet. Det er alt fra håndball, tennis og skyting, til fekting, modellflyflyging og akt-tegning og mer. 

- Jeg har i dette prosjektet også fått kjent litt på den berømte dørstokkmila, og at jeg synes det kan være litt småskummelt å prøve noe nytt som en fersk nybegynner. Ved alle besøk har jeg vært nervøs før jeg har testet aktiviteten, men så har jeg blitt tatt så godt i mot av alle. Derfor har jeg også hatt en god følelse etter å ha testet. Jeg kan med hånden på hjertet si at absolutt alle besøkene har vært morsomme og givende, og jeg vil anbefale alle å prøve noe nytt!, sier Tuva Bjerke. 

Tuva fortsetter med å fortelle at hun har testet aktiviteter hun ikke engang visste at vi hadde i Halden, og at hun er positivt overrasket over hvor mye som faktisk finnes. 

- Målet med prosjektet er å oppmuntre ungdom til å prøve ulike fritidsaktiviteter, og samtidig informere om nettsiden ungfritid.no hvor man finner en samlet oversikt over tilbudene i Halden, sier Hilde Wold. 

Det er produsert filmer fra 17 ulike aktiviteter. Her kan du se ett eksempel på en video fra da Tuva testet Verdensbro: 

Alle videoene fra Tuva tester vil legges i denne spillelisten på Youtube.  

Hvorfor “Tuva tester”? 

Halden kommune jobber aktivt for at vi skal oppfylle fritidserklæringen, og at alle skal ha mulighet til å delta i minst én organisert fritidsaktivitet. 

En kvinne med mørkt, langt hår, mørkeblå øyne. Hvit genser med svarte striper vannrett.  - Klikk for stort bildeHilde Wold Nikolai Saxer Olsen Ebeltoft

- “Tuva tester” -prosjektet er ingen tilfeldig videoproduksjon, men et verktøy for å nå unge, laget på bakgrunn av en lokal undersøkelse som ble gjennomført i 2022. Den gangen samarbeidet avdeling for samfunnsutvikling med en elevbedrift fra Halden videregående skole og gjennomførte spørreundersøkelser blant alle byens ungdomsskoleelever. Hensikten med undersøkelsen var å finne ut mer om hvorfor ungdommer slutter på fritidsaktiviteter, og hva man kan gjøre for å få de med igjen. Det er en trend, både lokalt og nasjonalt, at ungdom i ungdomsskolealder slutter på fritidsaktiviteter. Det forsøker vi å gjøre noe med, sier leder for samfunnsutvikling Hilde Wold. 

Spørreundersøkelsen ga Halden kommune følgende svar: 

  • Årsakene til at ungdommer slutter er svært sammensatte. “For seriøst”, “vennene mine slutta”, “skade” er noen av svarene som går igjen. 
  • Mange ungdommer, ca 40%, oppgir at de kunne tenke seg å delta på noe nytt!
  • “Vet ikke hva som finnes” oppgis som hovedårsaken til at de ikke prøver noe nytt.

Besøk på skolen oppgis som den beste arenaen for å fysisk nå ut med informasjon til elevene, mens TikTok/Instagram/Snapchat oppgis som de beste kanalene til å nå de digitalt. 

For å få bedre forståelse av hvordan kommunen kunne jobbe med dette videre, ble det gjennomført evalueringsmøter med elevbedriften der de fikk komme med forslag til tiltak som kommunen kunne gjennomføre. Elevene kom med følgende forslag: 

  1. Besøk elevene i skoletiden, og fortell de hva som finnes
  2. Vis frem ulike aktivitetstilbud på de sosiale mediene der ungdommene er. 

Vi tok forslagene med oss, og utarbeidet følgende konkrete tiltak: 

Fritidsmessa

Fritidsmessa ble gjennomført i april 2024, i samarbeid med Halden kulturråd, Halden idrettsråd og Halden videregående skole. Her hadde alle byens ungdomsskoleelever en obligatorisk skoledag i Halden arena der de fikk høre om mange fritidsaktiviteter i Halden. Fritidsmessa er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB, som har gitt 500 000 kroner til tiltaket. 

Her kan du lese mer om Fritidsmessa

Samleoversikt over fritidsaktiviteter - ungfritid.no

I tillegg jobber Halden kommune med å etablere ungfritid.no som en samleoversikt over fritidsaktiviteter for barn og unge, i samarbeid med Frivillighet Norge. I starten av juni er det 63 ulike organisasjoner som har registrert sitt tilbud. Et delmål med publiseringen av “Tuva tester” er å få enda flere foreninger til å registrere sine tilbud. Flere foreninger oppgir allerede at de har fått nye deltakere som en følge av sin synlighet på ungfritid.no. 

Her kan du se oversikten over organisasjonene på ungfritid.no

Tuva tester - synliggjøring av aktiviteter og ungfritid.no på sosiale medier

“Tuva tester” er nå laget, og videoer vil bli publisert fortløpende på Halden kommunes sosiale medier, på Ung i Halden(elevbedrift) sin Instagram og TikTok, og Halden Arbeiderblad bidrar til å spre budskapet om videoene gjennom sin TikTok-kanal ut til ungdommer. Videoene er laget i et kort “TikTok-format”, og Tuva har testet et mangfold av aktiviteter. Prosjektet med “Tuva tester” har ikke hatt noen kostnader for Halden kommune, annet enn arbeidstiden brukt av Tuva Bjerke. 

Hvorfor jobber Halden kommune for å øke deltakelsen i fritidsaktiviteter? 

- Å forebygge utenforskap er viktig for den enkelte, men også for samfunnet som helhet. Vi ønsker at Haldens unge skal leve gode sosiale liv, med fremtidstro og drømmer. De frivillige organisasjonene bidrar med store ressurser til vårt lokalsamfunn med blant annet anlegg og frivillig arbeid for å lage arenaer for tilhørighet for befolkningen. Utenforskap koster samfunnet milliarder hvert år, og det er mye å spare på å forebygge utenforskap, sier Hilde Wold i avdeling for samfunnsutvikling. 

De potensielle besparelsene ved å forebygge utenforskap er bevist, og KS har lansert utenfor-regnskapet for å illustrere dette: 

Her kan du lese mer om KS sitt utenfor-regnskap. 

Vi vet at det er ulikhet i deltakelsen tilknyttet blant annet familiens sosioøkonomiske status, og har derfor også støtteordninger for deltakelse, i tillegg til at Halden idrettsråd har en egen ordning for økonomisk inkludering. Når ungdom allikevel oppgir “vet ikke hva som finnes” som den viktigste årsaken til at de ikke deltar, så er det også grunn til å tro at de heller ikke kjenner godt nok til mulighetene de har for å få støtte til deltakelse. Halden kommune samarbeider også tett med Frelsesarmeen Halden v/Trine Ulsrød som har dialog med mange familier og får de inn i aktivitet ved å bruke støtteordningen for fritidsaktiviteter. 

Regjeringen og en rekke ulike aktører har skrevet under på en egen fritidserklæring. 

Fritidserklæringen sier blant annet at “Alle barn må ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre”. Halden kommune har videre forankret dette i sin temaplan for frivillighet, der det er skrevet følgende konkrete mål: 

“Halden kommune skal oppfylle fritidserklæringen, og alle barn og unge skal ha mulighet til å delta i minst én organisert fritidsaktivitet”. 

“Halden kommune, i samarbeid med aktivitetstilbydere for barn og unge, skal gjøre det enkelt for barn og unge og deres foresatte å finne fram til de ulike tilbudene som finnes i kommunen, og bistå i synliggjøringen av de ulike aktivitetstilbudene i regi av frivillige organisasjoner”

Her kan du lese Halden kommunes frivillighetsplan.

- Det å delta i fritidsaktiviteter kan være en viktig faktor for at et barn eller en ungdom får et nettverk og et sted å høre til, og som gjør at man ikke havner i utenforskap. Halden har et stort mangfold av ulike fritidsaktiviteter, men vi vet at det kan være utfordrende å nå ut med informasjon om sitt tilbud til ulike målgrupper. Halden kommune ønsker å samskape med frivillig og privat sektor for å synliggjøre de ulike tilbudene som finnes, og på den måten bidra til at vi i Halden skal oppfylle fritidserklæringen, sier Wold. 

På lengre sikt kan det å delta i fritidsaktiviteter i ung alder være en viktig faktor for å forebygge utenforskap, som igjen vil være bra for den enkelte og samtidig spare samfunnet for store kostnader i fremtiden.