I 2035 kommer det til å være drøyt 3000 elever i grunnskolen i Halden. Det er cirka 900-1000 færre elever enn dagens skoler har plass til. Allerede i dag er det cirka 550 færre elever enn hva dagens skoler har plass til. For å få et godt faktagrunnlag og en nøytral vurdering, leide Halden kommune høsten 2023 inn KS Konsulent til å vurdere skolesituasjonen i Halden. Konsulentene leverte sin rapport i mars og viste da flere alternativer for framtidens skole i Halden.
I juni bestemte kommunestyret å legge ned Rødsberg ungdomsskole fra og med skoleåret 2026-2027, forutsatt at Os skole kan utvides til kombinert barne- og ungdomsskole fra 1.-10. trinn og at utvidelse av Strupe ungdomsskole er avklart. Det er dette vedtaket kommunedirektøren nå følger opp.
Leie framfor å eie
Kommunedirektøren presenterer nå sitt forslag. Det skal behandles i Halden ungdomsråd, råd for personer med funksjonsnedsettelse, utvalg for likestilling og inkludering, hovedutvalg for undervisning - oppvekst - kultur og idrett, hovedutvalg for teknisk, og til sist i kommunestyret.
- Kommunedirektøren anbefaler at det igangsettes nødvendige prosesser knyttet til konkurranser, anskaffelser og omregulering av området. Det bør også settes av midler til å kunne drive et forsvarlig forarbeid til utvidelse av kapasiteten på Os skole til en skole med elever på både barne- og ungdomstrinn.
- Gjennomføre en åpen konkurranse om langsiktig leieavtale av undervisningslokaler i det umiddelbare nærområdet til Os skole. Lokalene er til skolens elever på ungdomsskoletrinnet.
- Kommunedirektøren igangsetter arbeid med detaljregulering som åpner for skoleformål på eiendommene i Os allé 4, 5, 7 og 9.
Det er vurdert at en langsiktig leieavtale kan være fordelaktig for kommunen, da det gir flere alternativer og muligheter for fleksibilitet. Eierskap til egne formålsbygg er økonomisk gunstig på lang sikt, men leie kan redusere investeringsbehovet og spre risikoen. En langsiktig leieavtale åpner for flere gode alternativer og er derfor å anbefale i dette tilfellet. En modell som baserer seg på kjøp og ombygging i egen regi kan bli så begrensende at kommunen i realiteten står uten gode alternativer.
Rødsberg og Strupe
Rødsberg ungdomsskoles bygningsmessige stand var avgjørende for forslaget om å legge den ned. Den eldste delen av skolen ble oppført allerede i 1886. Siden har skolen blitt utbygd i 1959 med gymbygg med skolekjøkken og i 2000 med et større tilbygg. Samlet sett framstår hele skoleanlegget i dag som slitt. Bygningene har også utdaterte tekniske anlegg.
Det er mulig å pusse opp et gammelt skolebygg, men det krever at kommunen følger tekniske krav til byggverk (TEK 17). Disse kravene trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge. Tiltak på eksisterende byggverk skal også følge kravene i TEK 17 med mindre det handler om enkelt vedlikehold.
Det er utarbeidet to kalkyler for rehabilitering av Rødsberg ungdomsskole. Den kommunale kalkylen anslår kostnadene til cirka 360 millioner kroner inkludert merverdiavgift, mens en ekstern kalkyle fra Bygganalyse AS anslår kostnadene til cirka 325 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Forskjellen skyldes ulike størrelser på sikkerhetsavsetning og byggherrereserve. I tillegg til disse summene kommer renteutgifter.
Ved en nedleggelse av Rødsberg ungdomsskole, vil elever fra Berg og Gimle barneskoler tildeles Strupe ungdomsskole som sin nye nærskole på ungdomsskoletrinnet. Strupe ungdomsskole har i dag stor overkapasitet og kan ta imot flere elever, men må også utvides med en paviljong midlertidig.
Elevene ved disse skolene vil få en egen presentasjon om kommunedirektørens forslag kommende uke.