Det er mange som bidrar til at Halden er en trafikksikker kommune. Her er noen av dem. Fra venstre: Fredrik Holm (ordfører), Lasse Henriksen (direktør teknisk), Mette Jæger (styrer, Stangeløkka barnehage), Liv Steilbu (enhetsleder, helsestasjon og skolehelsetjenesten), Solveig Ringsell Martinsen (rektor, Låby skole), Gun Kleve (avd. for samfunnsutvikling), Roar Vevelstad (kommunedirektør), Kåre Inge Andersen (nestleder, Hovedutvalg for samferdsel, klima og miljø, Østfold fylkeskommune), Paal-Gunnar Mathisen (Trygg Trafikk, regionleder), Espen Marstein Aarnes (Trygg Trafikk)
Nikolai Ebeltoft
Denne uka ble Halden formelt godkjent som «trafikksikker kommune». Samtidig har alle kommunale skoler og barnehager fått et tilsvarende kvalitetsstempel. Det er Trygg Trafikk og fylkeskommunene som står bak denne godkjenningsordningen.
– Halden kommune har vist at de har gjort et godt systematisk arbeid over mange år. Det har vært bra struktur. Det er klokskap satt i system for å gi et tryggere lokalsamfunn som er grunnen til at vi i dag godkjenner Halden som en trafikksikker kommune, sier regionleder Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk.
Med Halden er det nå 190 norske kommuner som er godkjent som trafikksikker kommune. Halden er den femte kommunen i Østfold som blir godkjent.
- Det har vært og er en tydelig politisk vilje om å bli en trafikksikker kommune. Vi har som mål å unngå ulykker og dødsfall i trafikken. Derfor ønsker vi i Halden fortsatt samarbeid med Trygg Trafikk for å følge opp trafikksikkerhet framover, sier ordfører Fredrik Holm.
Forebygging satt i system
Å bli godkjent som trafikksikker kommune handler om hele spekteret av aktiviteter en kommune har ansvar for, og det begynner ved livets start. Derfor er både helsestasjon, barnehager og skoler viktig i arbeidet med trafikksikkerhet.
På helsestasjonen i Halden jobbes det strukturert med å informere ferske foreldre om trafikksikkerhet.
– Vi gir informasjon i møter med foresatte fra fødsel til skolestart. Det er en del av informasjonsarbeidet vårt rundt barns sikkerhet, sier enhetsleder Liv Steilbu.
Stangeløkka barnehage og Espiria Oreid har vært godkjent som trafikksikker barnehage i flere år og har vært foregangsfigurer i dette arbeidet. Nå blir også de andre kommunale barnehagene Isebakke, Karrestad og Brekkerød godkjent som trafikksikker barnehage.
- I barnehagene jobber vi blant annet med trygg parkering for foresatte, og vi lærer barna om refleksbruk og trygg ferdsel i trafikken. Vi har tett kontakt med foreldre og vi deler mye kunnskap med de som trenger det, sier Mette Jæger, styrer i Stangeløkka barnehage.
I skolene har man jobbet med trafikksikkerhet på ulike vis i årevis. Nå er dette arbeidet satt i et system. Derfor blir samtlige av Halden kommunes barneskoler og ungdomsskoler formelt godkjent som «trafikksikker skole».
- Nå har vi laget felles planverk om trafikksikkerhet for alle skolene. Med en felles plan for barneskolene og en for ungdomsskolene sikrer vi mer likhet fra skole til skole, sier Solveig Ringsell Martinsen, rektor ved Låby skole.
Fysiske tiltak og gode planer
- Halden kommune tar det forebyggende arbeidet på alvor. Mange i kommunen bruker forebygging til å få gode og trygge samfunn. Vi skal ha søkelys på dette arbeidet videre fremover. Som planmyndighet skal vi i tillegg tenke på fysiske tiltak i trafikken, sier kommunedirektør Roar Vevelstad.
Gun Kleve fra Halden kommune og Paal-Gunnar Mathisen fra Trygg Trafikk har samarbeidet gjennom flere år for å få godkjent Halden som trafikksikker kommune.
Nikolai Ebeltoft
For å bli godkjent som trafikksikker kommune kreves det mye av kommunens organisering og planverk. Dette tar det tid å endre på, men etter mange års målbevisst arbeid har Halden kommune slike ting på plass, slik Trygg trafikk mener er lurt.
Trafikksikkerhet handler selvsagt også om en lang rekke fysiske tiltak i trafikken. Det handler for eksempel om riktig hastighet, gode sykkelstier og fortau, fornuftige dropp-soner, og universell tilrettelegging så alle kan ferdes trygt i trafikken.
Ikke i mål
At en kommune er godkjent som trafikksikker, betyr ikke at det ikke kan skje en ulykke eller at alle veier og sykkelstier er 100 prosent trafikksikre.
- Med gode planer og et lag som er samlet om en retning, så er det mulig å få til mye. Vi er ikke i mål med dette, men vi har lagt et veldig godt grunnlag for at Halden i årene som kommer skal bli bedre og bedre når det gjelder trafikksikkerhet, sier Gun Kleve i avdeling for samfunnsutvikling.
- Dette er bare starten. Sammen har vi lagt et godt fundament. Nå skal vi fortsette det gode trafikksikkerhetsarbeidet Halden kommune gjør, sier Trygg Trafikks Paal-Gunnar Mathisen.
- Kommunen har forankret ansvaret for trafikksikkerhetsarbeidet hos ordfører og rådmann. Delansvar kan ligge hos den enkelte etatsleder.
- Kommunen har et utvalg med ansvar for trafikksikkerhet.
- Kommunen har innarbeidet trafikksikkerhet i HMS/internkontrollsystemet som inneholder regler for reiser og transport i kommunens regi, og ved kjøp av
transporttjenester. - Trafikksikkerhet er et årlig tema i kommunens arbeidsmiljøutvalg (AMU).
- Kommunen har oppdatert oversikt over trafikkulykker og trafikkuhell (materiellskader) i kommunen.
- Trafikksikkerhet er en del av kommunens folkehelsearbeid.
- Kommunen har en trafikksikkerhetsplan. Planen har rullerings- og rapporteringsrutiner. Planen ivaretar både trafikantrettede og fysiske tiltak.
- Kommunen har et godt system for å behandle søknader om skyss pga. særlig farlig skolevei.
- Kommunen har oppfylt kriteriene for den enkelte sektor. (I tillegg finnes det mer detaljerte kriterier for skole, barnehage og andre sektorer i kommunen som også skal innfris.)
Kilde: Trygg Trafikk