Hjelp humla og insektene!

Hjelp humla og insektene!

Nå er tida inne for å legge grunnlaget for summing og trivsel for både humla og deg selv ved gjøre enkle tiltak i hagen din.

Mange bestander av insekter er under press fordi vi bygger ned eller bruker leveområdene deres annerledes enn før. Klimaendringer, plantevernmidler og fremmede arter er andre faktorer som kan påvirke insektene negativt. Derfor er det viktig å legge til rette for at insektene har et sted å være og har mat. 

Blomstereng med rødkløver, prestekrage og andre blomster - Klikk for stort bilde Bjørnar Strøm Hågensen

Gode tiltak du kan gjøre selv er: 

Pollinatorer er livsviktig

En pollinator er et innsekt som flyr fra plante til plante og bestøver disse med pollenkorn slik at de kan sette frø og sørge for vekst og videreføring av planter. Det bidrar til økosystemets helse og biologisk mangfold, og er en nødvendighet for matproduksjonen. Med færre av disse insektene, er naturen mer sårbar om det skulle komme sykdom eller klimaendringer som gjør at noen pollinerende arter dør ut.

For å sikre at humlene og insektene har tilstrekkelige leveområder og matressurser, er det nødvendig å ta grep ved å skape et blomstrende miljø i kommunen. I fjor ble det derfor laget en pollinatorplan for Halden kommune med tiltak for å hjelpe pollinatorene. Haldens lokale plan er laget i tråd med nasjonal tiltaksplan. 

Les pollinatorplanen til Halden kommune og hvilke tiltak kommunen setter inn for at insektene skal trives.  (PDF, 2 MB)

 Ildsandbie sitter på en rosa rødknapp.  Den ildrøde bakkroppen gjør arten lett å kjenne igjen. - Klikk for stort bildeIldsandbie på rødknapp ved Fredriksten festning. Den ildrøde bakkroppen gjør arten lett å kjenne igjen. Frode Ødegaard

Kjenn dine planter

Et annet godt tiltak for pollinerende insekter, er å sørge for at uønskede planter ikke tar overhånd i hagen. Fremmede arter kan ha en skadelig effekt på naturen ved at de sprer seg raskt, fortrenger stedegne arter og endrer habitater og økosystemer. Så lær deg hvilke hageplanter som utgjør en trussel i naturen på Fremmedartslista og sørg for at dine hageplanter ikke sprer seg ut av hagen.

Les mer om hvordan du kan bekjempe og hindre spredning av fremmede planter fra hagen din. 

Gratis å levere hageavfall

Hageavfall er gratis å levere på Rokke avfallsanlegg når du identifiserer deg med kort/app. 

Les mer om avfallshåndtering på Rokke her. 

Dersom du har hageavfall fra vekster som er svartelistet i Norge, må dette samles og transporteres til Rokke i søppelsekker. Ta kontakt med personalet når du kommer så vil avfallet bli lagt til side og sendt til forbrenning.

Kjempebjørnekjeksen er en fremmed art som skal puttes i sekker og sendes til forbrenning som restavfall. I.S. Fløistad, NIBIO