Regjeringens satsning på SFO har ført til at antall barn som deltar i dette tilbudet har økt. I Halden er det nå en økning på flere enn 200 barn i SFO sammenliknet med for tre år siden. Det er positivt. Flere barn gjør det også nødvendig å tilpasse mattilbudet og ha en mer effektiv og bærekraftig løsning for matservering.
Fram til nå har det vært store variasjoner i antall varmmatmåltider mellom SFO-ene i kommunen. Dette gir ulik kvalitet og tilbud til barna på tvers av skoler. Det er ikke i tråd med prinsippet om likeverdighet i kommunens tjenestetilbud. Det er i tillegg begrensninger knyttet til matlaging, oppbevaring og rengjøring som skaper praktiske utfordringer.
SFO-ansatte har brukt mye tid på matlaging. Det reduserer tiden de kan bruke sammen med barna. Vi vil at ansatte skal bruke mindre tid på matlaging, og mer tid sammen med barna.
- Den nye ordningen er et prøveprosjekt.
- Ifølge Helsedirektoratet har flertallet av SFO i hele Norge varmmat én dag i uken. I Halden har vi nå varmmat to dager i uken.
Gode holdninger til mat
I rammeplanen for SFO heter det at måltidet skal være en arena for fellesskap og utvikling, ikke bare en praktisk nødvendighet. Måltider har et pedagogisk og sosialt aspekt.
Det er en sosial arena der barn utvikler språk, relasjoner og samspill. Det skal fremme fellesskap og gi gode holdninger til mat og trivsel.
Slik er menyen
Nå serverer alle SFO i Halden kommune varmmat to dager i uken. Det ene måltidet blir laget av profesjonelt kjøkkenpersonell ved Halden kommunes nye sentralkjøkken og blir levert til SFO. Mat fra sentralkjøkkenet sikrer god kvalitet, næringsrik mat og et likeverdig tilbud til alle SFO-barn.
Det andre måltidet med varmmat lages på SFO. Ved å lage varmmat én dag i uken ved SFO, reduserer vi belastningen på ansatte og lokaler, samtidig som vi opprettholder en god standard på maten.
Sentralkjøkkenet lager en 6-ukers meny. Menyen er laget etter ønsker fra SFO-lederne. Sentralkjøkkenet hensyntar alle nødvendige dietter. Menyen som er gjeldende nå er slik:
- Pasta og kjøttsaus.
- Fiskegrateng og poteter.
- Tomatsuppe med makaroni.
- Kyllinggryte og ris.
- Brennende kjærlighet (kjøttsaus og potetmos, gratinert med ost).
- Brun lapskaus.
Disse dagene får SFO varmmat fra sentralkjøkkenet:
- Mandag: Berg og Låby
- Tirsdag: Hjortsberg og Os
- Onsdag: Gimle og Tistedal
- Torsdag: Kongeveien og Prestebakke
Den andre ukedagen med varmmat bestemmes av SFO.
De tre andre ukedagene har SFO ha et brød- og kornbasert tilbud.
Matlaging og logistikk forenkles betraktelig
Ensartet praksis på tvers av SFO-ene sikrer at alle barn opplever samme kvalitet på tilbudet, uavhengig av hvilken skole de går på.
Å lage ett måltid varmmat i uken ved hver SFO gir struktur og er ressursbesparende. Med denne løsningen kan SFO ivareta det pedagogiske og sosiale aspektet ved måltidene, uten at matlaging stjeler tid og energi.
Det aller viktigste er at ansatte kan bruke mer tid på å være sammen med barna, som er SFOs hovedoppgave.