- Halden kommune, Sivilforsvaret og Halden sanitetsforening har informasjonsstand på Tista senter lørdag 2. november. Alle innbyggere er velkommen innom for en prat om egenberedskap. Vi deler viktig informasjon og svarer på spørsmål om hvordan du kan være best mulig forberedt på en krise. Dette er den del av Egenberedskapsuka.
- Se også: Viktig melding - sjekk postkassa
Forrige uke var kriseledelsen i Halden kommune samlet noen timer til en øvelse som handlet om atomberedskap. Det var statsforvalteren som arrangerte øvelsen i samarbeid med Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
Kriseledelsen samlet til øvelse i atomberedskap. Fra venstre; Martin Ekran, Kjersti Gjøsund, Linn Laupsa, Egil Pinås, Roar Vevelstad, Margunn Hansen, Ole-Christian Torgalsbøen, Stine Børstad og Kent-Arne Andreassen. Lasse Henriksen og Henrik D. Meyer deltok også på øvelsen.
Henrik D. Meyer
- For Halden kommune er det viktig å være med på slike øvelser. Det gir oss en god anledning til å gå gjennom beredskapsplaner og tenke gjennom mulige krisescenarier. Med alt beredskapsarbeid håper man at det er unødvendig, men samtidig må vi gjøre hva vi kan for være godt forberedt hvis noe uheldig skulle skje en gang i framtiden, sier beredskapsrådgiver (kst.) Egil Pinås i Halden kommune.
I etterkant av slike beredskapsøvelser vurderer Halden kommune om det er behov for å oppdatere beredskapsplaner, eller lage nye. Man vurderer også om det er konkrete tiltak som kan forberedes. Et eksempel på det, er at Halden kommune tok en gjennomgang av hvordan jodtabletter skal lagres og distribueres da krigen i Ukraina startet.
- Ved å øve og følge opp øvelsene i etterkant, blir Halden kommune stadig bedre forberedt på alt vi håper å ikke oppleve, sier Pinås.
Har du jodtabletter?
Denne uka gjennomføres Egenberedskapsuka i Norge. Det er en årlig kampanje for å minne oss alle om at hver og en av oss er en del av Norges beredskap.
- En ting du selv bør sjekke denne uka, handler også om atomberedskap. Hvis Norge en gang blir rammet av en atomulykke, så kan bruk av jodtabletter være et viktig tiltak for deler av befolkningen. Ikke alle trenger det, men de som bør ha det må vite om det, sier beredskapsrådgiveren.
Ikke alle trenger jodtabletter. Jodtabletter vil bare være nødvendig for barn under 18 år, voksne 18–40 år, gravide og ammende. Er du eller dine familiemedlemmer i disse gruppene, da bør du sørge for å ha jodtabletter hjemme.
– Kommunen sørger for å ha jodtabletter tilgjengelig for skoler og barnehager, men en atomulykke kan like godt skje når man er hjemme. I slike situasjoner kan det være man blir frarådet å gå ut en periode. Derfor bør man ha jodtabletter hjemme for å være sikker.
Jodtabletter kan kjøpes på apotek – både i butikk og på nett. Du trenger ikke resept for dette. Ifølge en av de store apotekkjedene er det for tiden god lagerbeholdning av jodtabletter både i Halden og på nett.
Radioaktiv jod kan gi kreft i skjoldbruskkjertelen. Denne risikoen er størst hos barn, unge, gravide og ammende. Opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen kan blokkeres ved rask tilførsel av naturlig jod (jodtabletter). Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.
Hva skal jeg gjøre?
- Kjøp jodtabletter på apoteket for hjemmelagring. Dette må du gjøre før en ulykke skjer, slik at du har dem tilgjengelig.
- Jodtabletter skal du kun ta etter råd fra myndighetene. De vil informere om hvem som bør ta jodtabletter, og når de bør tas.
- Hold deg orientert via radio, TV og internett fordi situasjonen kan endre seg raskt.
(Kilde: DSA.no)
I uke 44 får du ny brosjyre om egenberedskap i posten. Den bør du lese og ta vare på!
DSB