Rekordmange lærere har livsviktig svømmeopplæring

Svømmeopplæring er bokstavelig talt livsviktig for store og små. Nå har hele 177 av Haldens lærere godkjent førstehjelpskurs og hjerte- og lungeredning. 

Av disse har 88 godkjent livredningsprøve i basseng, og 85 har tilsvarende prøve utendørs.

Læreplanen i kroppsøving har kompetansemål knyttet til svømming på 2., 4., 7. og 10. trinn. Kompetansemålene har en progresjon fra å være vanntilvendt, til å være svømmedyktig og kunne utføre varierte svømmeteknikker, til å kunne svømme en lengre distanse.
Kompetansemålene viser også til en progresjon fra å øve på trygg og sporløs ferdsel ved vann, kunne tilkalle hjelp, berge seg selv, til å kunne forstå og gjennomføre livberging i, ved og på vann ute i naturen.  

Disse målene har Halden kommune tatt på alvor. Derfor har vi nå rekordmange lærere som har gjennomført grunnleggende livredningskompetanse. Det vil igjen gi bedre svømmeopplæring for elevene.

Inne og ute

I likhet med de fleste andre kommuner i landet, har også Halden kommune begrenset tilgang til svømmehaller. Men vi i Halden er så heldige å ha veldig god tilgang på ferskvann og saltvann. Derfor foregår opplæringen av lærerne, og svømmeopplæringen til elevene, både innendørs og utendørs. Fortrinnsvis i Remmen svømmehall og ved brygga i Vadet.

Å være svømmedyktig betyr ikke bare å kunne holde seg flytende på grunt vann, eller å svømme inn til land når man har hoppet fra stupebrettet. I den nye læreplanen definerer Utdanningsdirektoratet svømmedyktighet slik for elever på 4. trinn:

  • Eleven skal kunne falle uti på dypt vann.
  • Svømme 100 meter på magen og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene.
  • Stoppe og hvile. Imens flyte på mage, orientere seg, rulle over, flyte på rygg, i til sammen tre minutter.
  • Deretter svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.

Teori og praksis

Tiden i svømmehallen fordeles mellom skolene av en av kommunens tre livredningsinstruktører. Tildelingen til barneskolene tar utgangspunkt i at skolens 4. klassinger skal få 16 timer i basseng. Elevene skal få tilbud om opplæring i basseng på 2., 4. og 7. trinn.

Ungdomsskolen får tildelt bassengtid slik at 9. klassingene får 8 timer i basseng. Opplæringen organiseres med at to klasser er i vannet samtidig. Skolen må selv ha ansatte med livredningsprøve og kompetanse i faget som kan gjennomføre opplæring i basseng. Det er et krav om minimum to voksne i svømmehallen, og minst én voksen med livredningskompetanse per 15. elev.

Halden kommune har tre pedagoger som er sertifiserte livredningsinstruktører i regi av Norges Livredningsselskap. De gjennomfører årlig førstehjelps- og livredningskurs for ansatte som skal ha ansvar for svømmeopplæring i basseng.

Det ble gjennomført livredningskurs i august 2024 og januar 2025. Høsten 2024 gjennomførte de obligatorisk førstehjelpskurs og HLR-opplæring, samt livredningskurs utendørs ved brygga i Vadet, og innendørs på Remmen. Teori og innendørs livredningskurs i svømmehallen på Remmen ble også gjennomført i januar 2025. Per januar 2025 har 177 ansatte i skolene i Halden kommune godkjent førstehjelpskurs og HLR-opplæring. Av disse har 88 ansatte godkjent livredningsprøve i basseng, og 85 ansatte har også godkjent livredningsprøve utendørs.

Opplæringen vil bidra til økt svømmedyktighet, økt selvbergingsferdighet og flere med livredningskompetanse. Det vil igjen bidra til færre drukningsulykker.