5. trinn på pilgrimsvandring

5. trinn på pilgrimsvandring

Denne våren har 5. trinn vært med i et folkehelseprosjekt "fysisk aktivitet langs pilgrimsleden".

Vandring elever natur Anders Kalleklev

Å gå pilegrim har gjennom tidene vært en viktig del av samfunnets måte å se hele mennesket. Det har blitt brukt som botsøvelse, like mye som en religiøs opplevelse. Pilgrimsvandringer er en del av vår felle kulturarv, en identitet på tvers av religioner og livssyn. Tanken om å bruke kroppen, «lufte hodet» og være oppmerksom på sanseinntrykk er også gjenkjennbart i dagens samfunn. Å lære hvordan vi ferdes i naturen og ha respekt og ærefrykt for vekster, dyr og naturkrefter er like aktuelt i dag som for 1000 år siden. Å bli kjent med en historisk led kan hjelpe oss å kjenne at vi er en del av en større helhet, en lang tradisjon – hvor vi følger stier som tusenvis av forfedre før oss har gått. 

Deler av Borgleden er i vår skolekrets. Vi ønsket å gjøre pilegrimsleden kjent og interessant for våre elever, slik at de på eget initiativ kan ta med seg sine familier på turer langs leden. 

I fokant av vandringsdagen har elevene spikket pilegrimsstaver. På vandringsdagen møtte vi representanter fra kirken ved Aasekjær hvor vi fulgte Borg-leden mot Boberg. Ved Boberg traff vi Tor Sørli som fortalte om bergarter og mineraler i området, før vi tok lunsj på Bobergåsen. Deretter gikk vi videre på leden mot Bautaen. Der ble vi møtt av en representant fra kirken som fortalte om at det mest sannsynlig var en steinring fra bronsealderen i området. Vi fikk også laget en pilgrimsmerke i leire der. Så gikk ferden videre til Berg kirke hvor vi møtte en 1700-talls dansk-norsk soldat som skjøt to skudd for oss og fortalte om hvordan det var å være soldat for over 300 år siden.
Vi avsluttet i Berg kirke med pianospill. Takk for en fin dag.