Kommunedelplan for trafikksikkerhet 2018-2029

1 Innledning

Alle kommuner oppfordres til å ha en trafikksikkerhetsplan ,og det er også en forutsetning for å motta tilskudd fra Fylkestrafikksikkerhetsutvalget (FTU) i Østfold. Trafikksikkerhetsplanen skal vise hva kommunen vil gjøre for å bedre trafikksikkerheten langs fylkes- og kommuneveiene. Haldens første trafikksikkerhetsplan ble vedtatt i kommunestyret 14. desember 2000.

Trafikksikkerhetsplanen skal være kommunens styringsverktøy i arbeidet med trafikksikkerhet og sikre at trafikksikkerheten blir ivaretatt på en god måte i hele kommunen og i alle aktiviteter.

Tema som er aktuelle og viktige i planen er:

  • Barn og unge i trafikken
  • Organisering av trafikksikkerhetsarbeid
  • Holdningsskapende arbeid
  • Folkehelse og klimavennlig transport
  • Universell utforming

Trafikksikkerhetsplanen vil i første rekke foreslå å prioritere tiltak som kommunen selv kan gjennomføre i tilknytning til kommunale veier, plasser, fylkesveier og ikke minst holdningsskapende arbeid.

Plan og prosess

Det har vært nedsatt en arbeidsgruppe bestående av representanter fra ulike fagområder. Deltakere har vært Egil Hult, Andreas Brekke, Jonas Kruse Kjølstad og Torbjørn Larsen fra forvaltning vei, park og idrett, Øyvind Juel Kristiansen, planavdelingen, Anneli Nesbakken, avdeling for samfunnsutvkling, Stein Wilhelmsen, barn og unges representant i Halden kommune og folkehelserådgiver Gun Kleve som har koordinert arbeidet.

Arbeidsgruppa har lagt føringer for innholdet i planen basert på styringsdokumenter, medvirkning og lokalkunnskap. Gruppa har hatt jevnlige møter. Alle barnehager og skoler har fått brev med oppfordring til å komme med innspill. Planprogrammet har etter kunngjøring i lokalavisen ligget ute til offentlig gjennomsyn på hjemmeside, i servicesenter og i resepsjon i storgata 7. Alle grupper som er omtalt i planen har blitt kontaktet og forelagt forslag til handlingsplan. Alle har kommet tilbake med innspill. Det har kommet innspill både på adferdsrettede tiltak og fysiske tiltak.

Skolenes innspill på fysiske tiltak ble vurdert og satt inn i tabell i handlingsdelen i prioritert rekkefølge.

Noen grupper har det vært avholdt egne møter med. Planutkastet ble presentert og diskutert i ressursgruppen for trygge lokalsamfunn hvor frivilligsentralen og politiet er representert i tillegg til kommunens sektorer. Referansegruppen som består av politiet, trygg trafikk og statens vegvesen har hatt utkastet til behandling, og deres innspill er tatt inn i planen.

Det ble avholdt oppstartsmøte for planarbeidet hvor statens vegvesen og trygg trafikk medvirket.

Arbeidet har fulgt plan og bygningslovens bestemmelser for arbeid med kommuneplan. Planprogram ble vedtatt i formannskapet 18.02.2016. Brukermedvirkning har vært gjennomført i henhold til bestemmelser i plan og bygningsloven kap. 6.

Planen er en kommunedelplan

Det er samme krav og forpliktelser som ved en kommuneplan.
Medvirkning er sentralt, og det er planutvalget i kommunen som vedtar planen. I Halden er det Formannskapet som er planutvalg. En kommuneplan er et forpliktende dokument. Når det er fattet vedtak, er det en politisk bestilling for gjennomføring av tiltakene i planen. 

Handlingsdelen i planen er delt i tre

  1. Organisatoriske tiltak – langsiktig del
  2. Adferdsrettede og holdningsskapende tiltak – langsiktig del
  3. Fysiske tiltak pr. skolekrets – rulleres hvert år

Del 3, fysiske tiltak pr. skolekrets skal rulleres årlig i forbindelse med budsjettarbeidet. Kommunalsjef teknisk er ansvarlig for at dette gjennomføres.

Fysiske tiltak som er foreslått for veier som er eid av andre enn kommunen, skal spilles inn til rette instans på relevant tidspunkt. For eksempel til Østfold fylkeskommune ved rulleringer av Regional transportplan. Kommunalsjef teknisk er ansvarlig for at dette gjennomføres.

Det skal i hver 4 års periode når det arbeides med kommunens planstrategi vurderes om det er behov for rullering av av del 1 og 2 i planen. 

1.1 Begrepsavklaring

Trygghet

Trygghet er en subjektiv følelse, og det er vanskelig å måle. Det motsatte av trygghet er utrygghet. I trafikksammenheng forveksles ofte begrepet trygghet med sikkerhet.

Sikkerhet

Det motsatte av sikkerhet er risiko. Sikkerhet er objektivt, og det er målbart. Sikkerhet/risiko kan måles på flere måter, for eksempel antall skadde/drepte over en gitt periode i et gitt område.
Kunnskap om sikkerhet og risiko bidrar til mer riktig opplevelse og reduserer de farene som kan oppstå ved falsk trygghet.
Det er kommunen, fylkeskommunen og Statens vegvesen som har ansvaret for å gjøre vegene sikre, mens det er skolen som har ansvaret for å gjøre barn og ungdom trygge i
trafikken.(jfr.kompetansemål i trafikk i kunnskapsløftet)

Uhell

En uønsket og utilsiktet hendelse

Ulykke

En uønsket og utilsiktet hendelse som medfører skade

Trafikksikkerhet

Fravær av ulykker og skader i trafikken. Hvor sikker trafikken er, kan beregnes ut fra hvor mange ulykker og skader som skjer i forhold til omfanget av trafikk (transportøkonomisk institutt)

Hva er Trafikksikkerhetsarbeid?

  • Trafikksikkerhetsarbeid er systematiske metoder og tiltak for å redusere risikoen for at en person som benytter vegene skades eller drepes (fritt etter wikipedia.no)

1.2 Påvirkningsfaktorer

Tiltakene for å bedre trafikksikkerheten er delt inn i tre hovedgrupper

  • Holdningsskapende og adferdsrettede tiltak. Tiltak som tar sikte på å påvirke holdningene og adferden til målgruppen.
  • Fysiske tiltak. Tiltak bestående av utbedring av veier eller områdene rundt veien.
  • Organisatoriske tiltak. Tiltak iverksatt på overordnet nivå, opprettelse av trafiksikkerhetsgruppe i kommunen o.l

Systematiske metoder og tiltak

Tiltakene må rettes mot:

Statens Vegvesen- systematiske metoder og tiltak
Tiltakene må virke på: Vegsystemet Kjøretøyene Trafikantene
Trafikkmengde Dimensjonering, Bompenger, Vegprising Bensinpriser, avgifter Kjøreforbud, skolekyss
Ulykkesrisiko Vegbelysning, midtrekkverk Bremseassistent, Anti-spinn Kunnskaper, ferdigheter, holdninger
Skaderisiko Rekkverk, sideomgivelser Kollisjonsputer, bilbelter Hjelm, bilbelter, førstehjelp

Tabellen over, laget av statens vegvesen, viser en oversikt over områder som kan påvirkes for å bedre trafikksikkerheten. 

Tiltak som settes inn må være gjennomtenkte og målrettede. Tiltak for å redusere antall ulykker kan rettes mot både selve veien, men også mot kjøretøy og trafikantene. Det samme gjelder for å redusere konsekvensen av en eventuell ulykke.

Eksempel: Fare for å kjøre av veien i sving.

Ulykkesreduserende tiltak:

  • Vegsystem: Installere bakgrunnsmarkering for å vise trafikanten svingens geometri, belysning
  • Kjøretøy: Antriskrens, gode lys, ren frontrute
  • Trafikant: Følge med på skilting, tilpasse fart, årvåkenhet

    Skadereduserende tiltak:
  • Vegsystem: Installere autovern, fjerne vegetasjon på utsiden av veibanen
  • Kjøretøy: Airbag, sikkerhetsbelte, osv.
  • Trafikant: benytte bilbelte, lastsikring

For å redusere ulykkesrisikoen for at kjøretøy kjører av veien i sving

Forvaltningsansvar

Forvaltningsansvaret for det offentlige veinettet er inndelt etter veitype, der Halden kommune har det største ansvaret målt etter antall km vei. Kommunen har myndighet over kommunale veisystemer, og gjør fysiske tiltak knyttet til disse. Tiltak langs øvrig fylkes- og riksveinett er underlagt fylkeskommunalt og statlig ansvar.

1.3 Styringsdokumenter

Nasjonale føringer

I Nasjonal Transportplan(NTP) 2014-2023 (meld.st.26 2012-2013) er en viktig føring, blant annet at det skal satses videre på trafikksikkerhetsarbeidet de neste årene.

Ved Stortingets behandling av NTP 2014 – 2023 ble det besluttet et etappemål om å halvere antall drepte og hardt skadde i vegtrafikken til maksimalt 500 innen 2024. Arbeidet inngår i Regjeringens beslutning om at trafikksikkerhetsarbeidet skal baseres på en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte og hardt skadde i vegtrafikken. Den såkalte 0 visjonen.

I tillegg legger Folkehelseloven, Nasjonal sykkelstrategi og Nasjonal gåstrategi opp til at staten, fylkeskommunene og kommunene skal legge bedre til rette for syklende og gående langs sine veier.
Dette bringer med seg mange positive effekter for blant annet folkehelse, miljø og klima. Føringene skaper også utfordringer for trafikksikkerheten, og det kan med en slik vekst forventes en økning i antall ulykker blant myke trafikanter. Det må derfor arbeides målrettet og mye med trafikksikkerhetstiltak i fremtiden, ikke minst lokalt, hvis man skal nå målene om mindre bruk av bil, samtidig som at nullvisjonen nås.

Nasjonal plan for trafikksikkerhet på veg gir konkrete føringer for trafikksikkerhetsarbeidet, og i denne er nasjonale mål brutt ned til fylkesnivå.

Regionale føringer

Regional transportplan. Dette er Østfold fylkeskommune plan for hvordan vi skal arbeidet for å nå de nasjonale målene. I planen som er til høring nå, foreslår fylkeskommunen på mellomlang (2023)sikt å koble sammen fylkesvei 21 og 22 ved vaterland. Det vil sannsynligvis medføre at Elvegata og bybrua vil bli avlastet med trafikk.
Fylkesplan for Østfold «Østfold mot 2050» peker også på behovet for bedre tilrettelegging for gående, syklende og kollektivtransport. I retningslinjer til fylkesplan, som kommunene er pålagt å følge opp i kommuneplaner og kommunedelplaner, sies dette om gang og sykkelveier under punkt 5.11:

5.11.1 Alle boligområder skal ha gang- og sykkelveg til barneskole og lokalsenter.

5.11.2 Områdesenter og lokalsenter skal ha sammenhengende gang- og sykkelvegforbindelse til kommunesenteret.

5.11.3 I trafikkerte sentrumsområder skal det etableres egne sykkelfelt i vegbanen.

5.11.4 Det skal etableres god parkeringsdekning for sykkel i by- og områdesentra.

Planstrategi for Halden kommune

I vedtatt planstrategi 2016-2019 er det nedfelt at det skal utarbeides en trafikksikkerhetsplan. 

Samfunnsplanen (Kommuneplanens samfunnsdel)

Dette er kommunens overordnede styringsdokument og danner grunnlag for kommunens fireårige handlingsplan og budsjett. Arbeidet med trygt lokalsamfunn og dermed trafikksikkerhetsarbeidet, er forankret i planprogrammet for samfunnsplanen som rulleres i 2017.

Arealplanen (Kommuneplanens arealdel)

Kommuneplanens arealdel skal gi føringer som har betydning for trafikksikkerhetsarbeidet. Det er et ønske også lokalt om at en større andel av persontransporten utføres av kollektivtrafikken og til fots og sykkel. I bestemmelsene, blant annet i §§ 5a), 7a) og 9a) er det krav om etablering av blant annet tilfredsstillende gang-og sykkelveier før ny utbygging kan finne sted, universell utforming skal belyses og avklares i reguleringsplaner, og trafikksikkerhet er blant temaene som skal vurderes ved etablering av leke- og oppholdsarealer.

Plan for hovedvegnett for sykkel i Halden

Plan for hovedvegnett for sykkel i Halden definerer et sammenhengende hovedveinett for sykkel i kommunen. Planen er satt opp til politisk behandling nå i vår. Planen er utarbeidet med bakgrunn i nye nasjonale og regionale føringer som prioriter sykkel sterkere enn tidligere. Fokuset er å fremme bruk av sykkel til og fra arbeid, og trafikksikre gang- og sykkelveier til skolene. Utenfor skoleområdene er det å få til sammenhengende ruter som er prioritert, for å skape en reell mulighet til å bruke sykkel.