Kommunedelplan for trafikksikkerhet 2018-2029

2 Visjon, mål og hensikt med planen

Visjon

Trafikksikkerhetsplanen for Halden kommune bygger på en grunnleggende holdning om at det er uakseptabelt, både av moralske, etiske og økonomiske grunner, at folk blir drept eller hardt skadd i trafikkulykker, det vil si en nullvisjon. Nullvisjonen er vektlagt både i Nasjonal transportplan 2014- 2023, og årlige statsbudsjetter.

Målsettinger

Halden kommune har følgende overordnede målsettinger for trafikksikkerhetsarbeidet:

  • Redusere antall ulykker i trafikken med 10 % i planperioden.
  • Det skal være trygt og sikkert å ferdes til fots eller på sykkel til og fra skolene, mellom
  • bydeler, boligområder og sentrum i kommunen.
  • Antall ulykker i Halden ligger i gjennomsnitt på 53 stk. per år. I 2015, lå vi over snittet. Siden 2009 -2015 har det inntruffet 364 personskadeulykker i Halden. 472 personer var involvert og totalt ble 43 personer hardt skadd og 5 ble drept. 

Hensikt med planen

  • Skolevei. Skolebarn skal ha et tilbud om trygg og sikker ferdsel til og fra skole.
  • Opplæring. Barn i barnehager og i grunnskolen skal få relevant informasjon og opplæring om trafikale problemstillinger tilpasset deres alder.
  • Oppvekst. Barn og unge skal vokse opp i et miljø som er trygt og sikkert, slik at skader og ulykker reduseres til et minimum.
  • Eldre. Eldre og mennesker med spesielle behov skal oppleve at deres nærmiljø er trygt og sikkert og at deres tilgjengelighet bedres. 
  • Sikkerhet. Alle trafikanter skal kunne bevege seg sikkert i trafikken innenfor kommunens grenser.


Universell utforming skal ligge som en overordnet føring i alle tiltak.

Dette innebærer at Halden kommune fortsatt vil prioritere bedre tilrettelegging for gang- og
sykkeltrafikk. I tillegg skal drift og vedlikehold av eksisterende gang- og veinett prioriteres, ved blant annet snøfall, samt utbedring av spesielt trafikkfarlige punkter. 

2.1 Trafikksikker kommune

Trafikksikker kommune bygger på en godkjenningsordning. Å bli godkjent betyr ikke at det ikke skjer trafikkulykker, men godkjenningen er et kvalitetsstempel for godt, målbevisst og helhetlig arbeid med trafikksikkerhet.
Halden kommune har inngått en intensjonsavtale med skadeforebyggende forum om å bli sertifisert som et trygt lokalsamfunn. Kommunen har valgt trafikksikkerhet som et av områdene som det skal satses ekstra på. Halden kommune skal jobbe for å bli godkjent som en trafikksikker kommune i løpet av planperioden. 

Kriterier for kommunen

  • Kommunen har forankret ansvaret for trafikksikkerhetsarbeidet hos ordførerog rådmann. Delansvar kan ligge hos den enkelte etatsleder.
  • Kommunen har et utvalg med ansvar for trafikksikkerhet.
  • Kommunen har innarbeidet trafikksikkerhet i HMS/internkontrollsystemet som inneholder regler for reiser og transport i kommunens regi, og ved kjøp av transporttjenester.
  • Trafikksikkerhet er et årlig tema i kommunens arbeidsmiljøutvalg (AMU).
  • Kommunen har oppdatert oversikt over trafikkulykker og trafikkuhell (materiellskader) i kommunen.
  • Trafikksikkerhet er en del av kommunens folkehelsearbeid.
    Kommunen har en trafikksikkerhetsplan. Planen har rullerings- og rapporteringsrutiner. Planen ivaretar både trafikantrettede og fysiske tiltak. Kommunen har et godt system for å behandle søknader om skyss pga. særlig farlig skolevei.
  • Kommunen har oppfylt kriteriene for den enkelte sektor.

Lenke til alle kriteriene som må oppfylles av den enkelte sektor for å bli godkjent som en
trafikksikker kommune ligger på siste side. 

2.2 Veg og trafikk

Trafikkbildet

Det offentlige veinettet i Halden kommune er på totalt 360 km. I tillegg kommer totalt 35 km gang –og sykkelveier i Halden (KOSTRA pr. 2014).

Oppsettet under viser fordeling av offentlig vei i Halden kommune. 

Fordeling av offentlig vei i Halden kommune
Vei Lengde
Europavei 7 km
Riksvei 8 km
Fylkesvei 165 km
Kommunalvei 180 km

Universell utforming/gangvegsystemet

Regjeringens visjon er et samfunn der alle kan delta. Et viktig virkemiddel for å oppnå dette er god tilgjengelighet og omgivelser som er trygge og praktiske å bruke. Dersom nasjonale og regionale mål om universell utforming skal oppnås i Halden innen 2025, må det arbeides systematisk og målrettet for å integrere prinsippene om universell utforming.

En vesentlig forutsetning er at alle har like muligheter til bruk av vegnettet. Dette innebærer at utformingen eller tilrettelegging av hovedløsning i de fysiske forhold er at den alminnelige funksjonen kan benyttes av flest mulig. For Halden er dette en utfordring, særlig vinterstid.

Et viktig punkt i universell utforming er fotgjengerkomfort. Med dette menes sammenhengende gang- og fortaunett uten hindringer som er med på å redusere gå -opplevelsen. Dette innebærer minimum god standard på drift og vedlikehold, opphøyde gangfelt / nedsenket kantstein i kryss, møte/hvileplasser på attraktive punkter langs ruten og en trafikksikkerhet som gjør at de gående ikke har noen form for utrygghet knyttet til trafikksituasjonen.
Det er viktig at sentrumsnære turstier i grøntområdet sees på som en del av gangvegnettet og tilrettelegges som transportårer for myke trafikanter.

Halden kommune har kartlagt sentrum i forhold til universell utforming.
Ved å gå inn på www.norgeskart.no, velg tilgjengelighet, zoom inn på Halden ned til gatenivå, og velge i menyen på høyre side kan man se om det finnes HC parkering eller om fortauet er egnet for ulike hjelpemidler.
En egen strategi for universell utforming blir ferdigstilt i 2017. 
Her kan du gå inn på norgeskart

Folkehelse og klimavennlig transport

På verdensbasis rangerer trafikkulykker som den nest største dødsårsaken for aldersgruppen 5 - 29 år (Folkehelseinstituttet).

Økt trafikksikkerhet gir stor helsegevinst, og det er et viktig folkehelsearbeid å jobbe med
tilrettelegging for myke trafikanter.

Tydelige og godt lesbare trafikksystemer og en opplevelse av at det er trygt å ferdes til fots eller med sykkel bidrar til at flere bruker beina som fremkomstmiddel, og slik oppnår mange helsemessige fordeler med bevegelse og aktivitet.

50% av Haldens utslipp av klimagasser er knyttet til transport. Derfor må utslippene senkes
betraktelig dersom det kommunale målet om 55 % reduksjon av klimagassutslippene skal nås innen 2030. Halden kommune skal legge til rette for klimavennlig transport.
(kilde: kommunedelplan for klima og energi 2010-2015, Halden kommune)

El-biler skal ha gratis parkering på parkeringsplasser i sone 2. Halden skal også jobbe for at flere bruker sykkel, og går.

Plan for hovednett for sykkel i Halden blir ferdigstilt første halvår 2017.

Halden kommune har oversikt over svevestøv i sentrum. Det er montert en målestasjon ved
Vaterland bru. Svevestøv er en helserisiko for innbyggerne og selv om den målte mengden i Halden ligger innenfor de områdene som anes som maksimum, betyr det ikke at det ikke skal arbeides for å redusere støvet. Soping av gatestøv og mindre utslipp fra biltrafikk ved tilrettelegging for alternativ transport kan bidra til å redusere svevestøv.